Behandelingen & onderzoeken Oogheelkunde

Laserbehandeling van het oog

Een laser is een speciaal soort licht met specifieke frequentie, die een heel dunne en zuivere lichtstraal uitzendt. Deze lichtstraal kan via een microscoop worden gericht om in het oog een brandplekje te maken of in het weefsel te snijden.

Laserstralen hebben niets te maken met röntgenstralen of radioactiviteit.

Meer over laserbehandeling van het oog

Met de laser kan een aantal ziektebeelden worden behandeld. Hieronder geven we een opsomming van deze ziektebeelden. De laserbehandeling die gebruikt wordt voor het corrigeren van de brilsterkte wordt in ons ziekenhuis niet verricht en is dus niet opgenomen in deze informatietekst.

Voor informatie over deze zogenaamde refractielaser kunt u de website bezoeken van het Nederlands Gezelschap van Refractie Chirurgen.

Ziektebeelden

Nastaar

Na een staaroperatie (cataractoperatie) kan het kapsel rond de kunstlens troebel worden. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Men spreekt in zo’n situatie van nastaar. Met de laser kan in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar ‘gesneden’ worden, zodat de lens weer helder is na de laserbehandeling.

Suikerziekte in het oog

Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen aan het netvlies geven (diabetische retinopathie). Met de laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen (niet te genezen) en zo ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk kunt blijven zien.

Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig. Aangezien de beschadiging van het netvlies door suikerziekte gedurende langere tijd kan doorgaan, kan aanvullende behandeling later nodig zijn. De laserbehandeling bij suikerziekte is vaak wat pijnlijk. De laserbehandeling zorgt dus niet voor een verbetering van het zicht, maar is gericht op het tegengaan van achteruitgang van het zicht.

Hoge oogdruk en/of glaucoom

Hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt uiteindelijk tot blindheid.

Open kamerhoek glaucoom

Bij het open kamerhoek glaucoom kan met de YAGlaser de afvoer van het oog vergroot worden (SLT, selectieve lasertrabeculoplastiek). Deze behandeling is niet pijnlijk.

Gesloten kamerhoek glaucoom

Bij het gesloten kamerhoek glaucoom maakt de arts de afvoer van het oog vrij door met de Yaglaser een klein gaatje te maken in het regenboogvlies (laser iridotomie). Deze behandeling kan iets gevoelig zijn.

Scheurtjes in het netvlies

Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen ervoor zorgen dat het netvlies loslaat (ablatio retinae). Dit kan worden voorkomen door deze gaatjes of scheurtjes op hun onderlaag vast te lassen met een laser. Deze behandeling is soms wat pijnlijk.

Voorbereiding

Op het afgesproken tijdstip meldt u zich op de poli Oogheelkunde. Een halfuur voor de behandeling druppelt de assistent het oog dat wordt behandeld. De druppels zorgen ervoor dat uw pupil wijd of juist nauw wordt en dat uw oog verdoofd is. Hierdoor kunt u - meestal van dichtbij - wat wazig gaan zien. De druppels moeten een halfuur inwerken. Deze periode wacht u in de wachtkamer.

Bij een laserbehandeling met de SLT laser voor glaucoom zijn deze druppels en de inwerktijd van een halfuur niet nodig. In uw afspraakbevestiging staat hoe laat u zich moet melden voor de laserbehandeling.

Behandeling

Ongeveer een halfuur nadat uw oog is gedruppeld, neemt u plaats op de stoel achter het lasertoestel. U legt uw kin op een kinsteun en uw voorhoofd steunt tegen een band. De oogarts zet een contactlens op het oog dat behandeld wordt. Dit kan een beetje een naar gevoel geven, maar doet geen pijn. De contactlens zorgt ervoor dat u uw oog niet kunt dicht doen tijdens de behandeling. Bovendien heeft de oogarts door de contactlens een goed zicht op het stukje oog dat wordt behandeld. Tijdens het laseren ziet u lichtflitsen en mogelijk voelt u prikjes.

Duur behandeling

De totale behandeling, inclusief de voorbereidingstijd, duurt ongeveer één uur. De laserbehandeling zelf duurt meestal 15 tot 30 minuten. Na de behandeling kunt u naar huis gaan. Met uitzondering van de laser voor het gesloten kamerhoekglaucoom, hierbij wordt ongeveer 45 minuten na de laser nogmaals de oogdruk gemeten, in verband met mogelijke oogdrukstijging na de laser.

Nazorg

U ziet vaak minder scherp door de lichtflitsjes en vanwege de oogdruppels die u heeft gehad. Ook kan uw oog geprikkeld en rood zijn. Dit verdwijnt in de loop van de dag vanzelf.
Mogelijk krijgt u een recept voor oogdruppels mee. Deze kunt u zelf ophalen bij de apotheek. Alle andere oogdruppels die u al gebruikte voor de laserbehandeling blijft u ook na de behandeling gewoon gebruiken. Indien u meerdere soorten oogdruppels gebruikt, houd dan altijd minstens 5 minuten tussentijd aan tussen de verschillende oogdruppels.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 06-B

Terug naar boven