Ziektebeelden
Nastaar
Na een staaroperatie (cataractoperatie) kan het kapsel rond de kunstlens troebel worden. De gezichtsscherpte vermindert dan weer. Men spreekt in zo’n situatie van nastaar. Met de laser kan in enkele minuten pijnloos een gaatje in de nastaar ‘gesneden’ worden, zodat de lens weer helder is na de laserbehandeling.
Suikerziekte in het oog
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan afwijkingen aan het netvlies geven (diabetische retinopathie). Met de laser is het mogelijk de beschadiging van het netvlies te vertragen of tot stilstand te brengen (niet te genezen) en zo ervoor te zorgen dat u zo goed mogelijk kunt blijven zien. Afhankelijk van de aard van de afwijkingen zijn één of meerdere laserbehandelingen nodig. Aangezien de beschadiging van het netvlies door suikerziekte gedurende langere tijd kan doorgaan, kan aanvullende behandeling later nodig zijn. De laserbehandeling bij suikerziekte is vaak wat pijnlijk. De laserbehandeling zorgt dus niet voor een verbetering van het zicht, maar is gericht op het tegengaan van achteruitgang van het zicht.
Hoge oogdruk en/of glaucoom
Hoge oogdruk kan leiden tot een toenemende, blijvende beschadiging van de oogzenuw (glaucoom). Dit veroorzaakt verkleining van het gezichtsveld en leidt uiteindelijk tot blindheid.
Open kamerhoek glaucoom
Bij het open kamerhoek glaucoom kan met de YAGlaser de afvoer van het oog vergroot worden (SLT, selectieve lasertrabeculoplastiek). Deze behandeling is niet pijnlijk.
Gesloten kamerhoek glaucoom
Bij het gesloten kamerhoek glaucoom maakt de arts de afvoer van het oog vrij door met de Yaglaser een klein gaatje te maken in het regenboogvlies (laser iridotomie). Deze behandeling kan iets gevoelig zijn.
Scheurtjes in het netvlies
Gaatjes of scheurtjes in het netvlies kunnen ervoor zorgen dat het netvlies loslaat (ablatio retinae). Dit kan worden voorkomen door deze gaatjes of scheurtjes op hun onderlaag vast te lassen met een laser. Deze behandeling is soms wat pijnlijk.
Veilige zorg in het ziekenhuis
In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:
• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.
Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.