Aandoeningen

Longemfyseem

Bij longemfyseem worden de longen steeds minder rekbaar (elastisch). Bovendien verdwijnen de tussenschotjes tussen de longblaasjes, waardoor het contact tussen de ingeademde lucht en het bloed steeds slechter wordt.

Longemfyseem is een vorm van COPD: de verzamelnaam voor een aantal chronische aandoeningen waarbij de luchtstroom in de longen belemmerd wordt.

Op deze pagina snel naar

Meer over longemfyseem

COPD staat voor Chronic (chronische) Obstructive (belemmerende) Pulmonary (long-) Disease (aandoening). Een andere bekende uiting van COPD is chronische bronchitis.

Roken is dé belangrijkste oorzaak van COPD. Ook inademing van andere stoffen, zoals fijnstof, kan een rol spelen.

  Symptomen

  De klachten bij COPD zijn onder andere:

  • benauwdheid (toenemend)
  • hoesten
  • piepende ademhaling
  • slijm ophoesten (taai)
  • afvallen

  Patiënten met COPD krijgen soms aanvallen waarbij de klachten plotseling verergeren (exacerbaties). Soms is dan opname in een ziekenhuis nodig.

  COPD kan op den duur leiden tot voortdurende, ernstige benauwdheid en invaliditeit. COPD is niet te genezen, maar gelukkig kan er veel gedaan worden om:

  • de klachten te verminderen;
  • exacerbaties te voorkomen en
  • verdere schade aan het longweefsel te beperken.

  Behandelingen

  De behandeling bestaat onder andere uit medicijnen, fysiotherapie en en voor de rokers: stoppen met roken

  Niet roken

  Rookt u? Dan is stoppen met roken het beste wat u kunt doen, ook als uw longen al beschadigd zijn. De bestaande schade kan niet ongedaan gemaakt worden, maar stoppen met roken verbetert uw vooruitzichten direct.

  Expertise en ervaring

  et St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssyteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, sarcoïdose, longontsteking, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats. Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

  Meer informatie

  Gerelateerde informatie

  Code
  LON OD-A-20