Behandelingen & onderzoeken

Longfunctieonderzoek

Tijdens een longfunctieonderzoek wordt bekeken of bepaalde longfuncties verstoord zijn. Een verstoorde longfunctie kan zich uiten in benauwdheid en hoesten.

Bij een longfunctieonderzoek kunnen verschillende testen worden afgenomen. Hierbij ademt de patiënt door een mondstuk aan het longfunctieapparaat, terwijl de neus wordt dichtgehouden met een klemmetje.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Eten en drinken

  • U mag van tevoren gewoon eten en drinken.
  • Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint.

Stoppen met medicijnen

Voor het slagen van de test moet u tijdelijk stoppen met het innemen van bepaalde medicijnen. Uw behandelend arts of de longfunctieassistent(e) vertelt u om welke medicijnen het gaat.

Krijgt u veel last nadat u bent gestopt met het innemen van uw longmedicijnen? Dan kunt u natuurlijk wel uw medicijnen innemen. Vertel dit wel voor het onderzoek aan de longfunctie-assistent.

Als u dit onderzoek ondergaat als controleonderzoek en de longarts heeft u longmedicatie voorgeschreven, dan gebruikt u deze medicijnen gewoon door.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Bij elke longfunctietest ademt u via een mondstuk. Dit mondstuk zit vast aan het longfunctieapparaat. Om te voorkomen dat u door uw neus ademt, wordt uw neus met een klemmetje dichtgehouden.

U krijgt een of meer van onderstaande onderzoeken.

Spirometrie

Dit onderzoek meet hoeveel lucht u kunt in- en uitademen op een rustige manier en op een krachtige manier. Hiervoor moet u een aantal keren diep in- en uitademen. Om de snelheid te bepalen waarmee u uitblaast, moet u dit een aantal keren heel krachtig doen.

Bodybox

Dit onderzoek meet de weerstand van de luchtwegen. Dat betekent: hoeveel moeite het kost om adem te halen. Ook wordt de longinhoud gemeten. Deze test gebeurt in een gesloten ruimte die lijkt op een telefooncel, de bodybox.

Diffusietest

Dit onderzoek meet hoe snel uw longen de ingeademde zuurstof aan het bloed doorgeven. Nadat u volledig heeft uitgeademd, moet u diep inademen en deze adem 10 seconden vasthouden. Vervolgens ademt u uit in het apparaat. U mag 4 uur voor het onderzoek geen zware lichamelijke inspanningen leveren.

Duur onderzoek

Een onderzoek duurt een half uur tot 1 uur.

Nazorg

Na een longfunctieonderzoek kunt u gewoon weer uw dagelijkse bezigheden doen. De medicatie, waarmee u voor het onderzoek bent gestopt, kunt u ook weer gebruiken.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen, zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker en COPD. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

• Welke medicijnen u gebruikt.
• Of u allergieën heeft.
• Of u (mogelijk) zwanger bent.
• Als u iets niet begrijpt.
• Wat u belangrijk vindt.
• Als u iets ziet wat niet schoon is.

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Toon meer over bijdragen aan veilige zorg

Gerelateerde informatie

Uitgelicht

Code
LON 58-O