Behandelingen & onderzoeken

Maagontledigingsonderzoek

Het maagontledigingsonderzoek wordt gedaan als gedacht wordt dat de maag het voedsel niet goed verder beweegt naar de darmen. Klachten waarvoor het gedaan wordt, zijn bijvoorbeeld misselijkheid of een vol gevoel. Het onderzoek wordt ook wel gedaan als vervolgonderzoek na een maagverkleining of gastroplastiek.

Let op: omdat maagontlediging een langzaam proces is, duurt het onderzoek erg lang. Reken erop dat u een dag in het ziekenhuis aanwezig moet zijn en de volgende dag nog eens 15 minuten. We raden u aan om bijvoorbeeld een boek of tablet mee te nemen.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Medicijnen

Voor dit onderzoek zijn verschillende voorbereidingen nodig:

 • U mag de dag voor het onderzoek niet roken en geen alcohol drinken.
 • We verzoeken u om de avond voor het onderzoek niet te vet te eten (geen fastfood).
 • Vanaf de avondmaaltijd mag u geen koffie of thee meer gebruiken.
 • Een uitzondering hierop is water. Hiervan mag u kleine beetjes drinken, bijvoorbeeld bij het tanden poetsen of medicijnen innemen.
 • Met bepaalde medicijnen moet u stoppen. Welke dat voor u zijn, wordt bij het maken van de afspraak met u besproken.
 • Alle andere medicijnen gebruikt u zoals u gewend bent.
Medicijn: Stoppen vanaf:
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

De foto’s worden grotendeels staand gemaakt. Geef ruim voor onderzoek door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde als niet in staat bent om korte tijd te staan.
Heeft u een voedselallergie? Geef dit dan ook ruim voor het onderzoek door aan de afdeling Nucleaire Geneeskunde.

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 24 uur mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 24 uur weer gebruiken.

Onderzoek

Bij dit onderzoek brengen we de werking van de maag in beeld door middel van een radioactieve stof. Uw arts heeft aangegeven of het onderzoek met vast of vloeibaar gedaan moet worden. Bij de vaste maaltijd (dit komt het vaakst voor) bevindt de radioactieve stof zich in een pannenkoek, bij een vloeibare maaltijd wordt de radioactieve stof opgelost in een schaaltje pap. De radioactieve stof is geur-, kleur- en smaakloos. De maaltijd lijkt dus in alle opzichten op een normale maaltijd.

Verloop onderzoek

 • Op de afgesproken tijd meldt u zich bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
 • De laborant roept u uit de wachtkamer en neemt u mee naar de onderzoekskamer. Tijdens het onderzoek kunt u uw kleren gewoon aanhouden, alleen metalen voorwerpen zoals sieraden, ceintuur/boekriem, sleutels en/of telefoon moeten afgedaan worden. Omdat het onderzoek bestaat uit een hele reeks foto’s, waarbij steeds de ceintuur e.d. af moeten, is het handig om deze niet aan te trekken/mee te nemen .
 • U krijgt vervolgens de pannenkoek of de pap te eten. Bij de pannenkoek kunt u kiezen of u er suiker, stroop of jam op wilt. U moet de maaltijd binnen 5 minuten opeten.
 • Direct na de maaltijd komt u tussen 2 camera’s te staan. Er worden dan 2 foto’s van uw maag en darmen gemaakt. Dit duurt 1 minuut.
 • Hierna volgen nog 8 van deze foto’s met telkens 15 minuten pauze. Dit neemt ongeveer 2 uur in beslag. In de pauzes neemt u weer plaats in de wachtkamer.
 • Een uur later wordt opnieuw een foto van 1 minuut gemaakt en een uur daarna nog een foto van 1 minuut.  Tussen deze opnames door kunt u de wachtkamer eventueel verlaten. U mag nog steeds niet eten, alleen af en toe een slokje water is toegestaan.
 • Na deze opname (dat is dan vier uur na het begin van het onderzoek) kunt u weer eten en drinken zoals u gewend bent.
 • De laborant gaat het onderzoek nu uitwerken en overlegt met de arts of deze beelden al duidelijk genoeg zijn. Als dat zo is, is het onderzoek klaar. Dit gebeurt niet heel vaak, meestal willen de artsen ook zien hoe het voedsel zich door de darmen beweegt. Dit kan namelijk ook invloed hebben op de werking van de maag. Meestal moeten er nog 3 foto’s van de darmen gemaakt worden.
 • De foto’s van de darmen worden 6, 8 en 24 uur (de volgende dag) na de maaltijd gemaakt. Dit is meestal rond 15.00 uur en rond 17.00 uur. Bij deze foto’s ligt u op de rug op de onderzoekstafel met de camera’s dicht bij uw lichaam. Deze opnames duren steeds 5 minuten. Tussen deze opnames door mag u de afdeling verlaten en normaal eten/drinken.
 • De laborant vertelt uw wanneer het onderzoek klaar is.

Het onderzoek duurt in principe een hele dag en nog een kwartier op de dag daarna.

Nazorg

Na het onderzoek kunt u alles weer doen zoals u gewend bent. Ook de medicijnen waarmee u eventueel moest stoppen kunt u weer normaal gebruiken.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter om niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Uitslag

Binnen zeven werkdagen zal de uitslag bekend zijn bij de specialist die het onderzoek heeft aangevraagd.

Code
NG 28-O