Behandelingen & onderzoeken

MPFL reconstructie

De binnenzijde van de knie heeft een ligament (band) om de knieschijf op zijn plek te houden, dit heet het mediale patellofemorale ligament, oftewel MPFL.

Een reconstructie van deze gewrichtsband is nodig indien de knieschijf te vaak uit de kom gaat. Voor deze reconstructie wordt gebruik gemaakt van hamstringpezen uit het te opereren been.

Op deze pagina snel naar

Meer over MPFL reconstructie

Onderstaand een weergave van de reconstructie.

Voorbereiding

Eten en drinken (nuchter zijn)

Het is noodzakelijk dat u voor de operatie een bepaalde periode niet eet of drinkt (‘nuchter’ blijft). Dit geldt als u narcose, een ruggenprik of een zenuwblokkade krijgt. Als u niet nuchter bent tijdens de ingreep, is de kans groter dat er tijdens de ingreep eten en drinken uit uw maag in uw longen terechtkomt. Dit kan leiden tot een ernstige longontsteking. Het is dus belangrijk dat u zich aan onderstaande voorschriften houdt. Als u niet nuchter bent, zullen wij er voor uw veiligheid voor kiezen om de operatie niet door te laten gaan.

Houd u aan de onderstaande voorschriften:

 • Tot 6 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u 1 of 2 beschuitjes met jam eten.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 02.00 uur ’s nachts niets meer mag eten. Moet u zich bijvoorbeeld om 14.00 uur ’s middags melden, dan mag u vanaf 08.00 uur ’s morgens niets meer eten.

 • Tot 2 uren voordat u in het ziekenhuis moet zijn mag u heldere vloeistoffen drinken. Dit zijn: water, appelsap en thee ZONDER melk.

Dit betekent dat als u zich bijvoorbeeld om 08.00 uur ’s morgens in het ziekenhuis moet melden, u vanaf 06.00 uur ’s morgens niets meer mag drinken. De afgesproken medicatie mag u wel met een slokje water innemen op de dag van de operatie.

Als u al bent opgenomen in het ziekenhuis en de volgende dag wordt geopereerd, dan zullen de zorgverleners op de afdeling u laten weten vanaf hoe laat u niet meer mag eten en drinken.

Voorbereiding opname

U wordt in principe opgenomen op de dag van de operatie en verblijft meerdere nachten in het ziekenhuis. Neemt u hiervoor het volgende mee;

 • geldig identiteitsbewijs;
 • nachtkleding;
 • toiletspullen;
 • een overzicht van de medicijnen die u thuis gebruikt.

Laat waardevolle spullen thuis
Het is verstandig om uw waardevolle spullen thuis te laten. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk worden gesteld bij vermissing van uw eigendommen.

Fysiotherapie

Ook als u weer thuis bent, heeft u nog fysiotherapie nodig. Neem vóór uw opname contact op met een fysiotherapeut, zodat hij/zij ruimte voor u kan reserveren in de planning.

Behandeling

Afhankelijk van de onderliggende oorzaak zal de behandeling bestaan uit een MPFL reconstructie of een MPFL reconstructie in combinatie met een verplaatsing van de aanhechting van de patellapees (tuberositas transpositie).

De ingreep

Nadat u onder narcose bent gebracht starten we met het oogsten van een van de hamstring pezen uit het te opereren been. Hiervoor wordt een verticale wond – circa 4 cm- gemaakt aan de voorzijde van de knie. Van deze pees wordt een nieuw MPFL ligament gemaakt. Door middel van twee kleine wondjes, een ter hoogte van de knieschijf en een over de binnenzijde van de knie wordt dit nieuwe ligament aan de binnenzijde van de knie  en de knieschijf gefixeerd.

Verplaatsing van de patellapees

In aanvullen op de MPFL reconstructie kan er een stukje bot van het scheenbeen waar de patellapees op aanhecht worden verplaatst. Hiervoor kunnen we bijna altijd dezelfde wond gebruiken als voor het oogsten van de hamstrings pees,  de wond moet hiervoor wat groter worden gemaakt. Het botblokje wordt vastgeschroefd met 2 schroeven.

Na de operatie

U wordt naar de verpleegafdeling gebracht om bij te komen. Daar zal de fysiotherapeut u helpen met uit bed komen en lopen met krukken. U blijft ten minste 1 nacht in het ziekenhuis. Wanneer de controles goed zijn en u orthopedisch chirurg en fysiotherapeut tevreden zijn mag u naar huis, meestal is dat de dag na de operatie.

Nazorg

Nabehandeling

De eerste twee weken na de operatie mag u uw knie 50% belasten, dat is hetzelfde als lopen met twee krukken. Voor de eerste zes weken na de operatie krijgt u een brace om het geopereerde been om de bewegingen te beschermen. Uw fysiotherapeut zal u helpen met het werken aan het opbouwen van de belasting en het doen van buig- en strekoefeningen van knie. Eventuele hechtingen zullen na twee weken op de polikliniek orthopedie verwijderd worden. Na zes weken komt u terug bij uw behandelend orthopedisch chirurg of een assistent op de polikliniek.

Contact opnemen

Heeft u na de behandeling problemen of dringende vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Op werkdagen van 9.00 tot 16.30 uur belt u naar Orthopedie. Buiten werktijden: belt u de huisartsenpost.

Neem in de volgende gevallen sowieso contact met ons op:

 • Als de knie dik wordt en/of meer pijn gaat doen.
 • Als u niet meer op het been kunt staan, terwijl dat eerder wel lukte.
 • Als u koorts heeft boven 38,5 graden celsius.
 • Als uw kuit dik, warm, rood en pijnlijk is (dat kan wijzen op trombose).
 • Als u het vanwege andere redenen niet vertrouwt.

Complicaties

Elke operatie brengt risico’s met zich mee, gelukkig komen deze maar zelden voor.

Een MPFL reconstructie kent de volgende complicaties:

 • Infectie
 • Trombose
 • Blijvende instabiliteit van de knieschijf
 • Ongevoeligheid van de huid naast het litteken
 • Stijfheid van de knie

Een verplaatsing van de aanhechting van de patellapees kent deze aanvullende complicaties:

 • Non-union: het bot groeit niet in op de nieuwe plaats in het scheenbeen
 • Pijn van de schroeven die gebruikt zijn
Code
ORT 78-B