Behandelingen & onderzoeken

MRI-onderzoek bij kinderen

Een MRI (Magnetic Resonance Imaging) brengt via een sterk magnetisch veld en radiogolven delen van het lichaam in beeld. Met behulp van een computer worden op deze manier foto’s gemaakt van bijvoorbeeld het hoofd, de rug of de ledematen.

Dit onderzoek maakt bepaalde delen van het lichaam zichtbaar die met röntgenstralen niet te zien zijn. Het onderzoek is niet pijnlijk en voor zover bekend onschadelijk. Bij kinderen jonger dan 6 jaar wordt het onderzoek meestal onder narcose uitgevoerd zodat de kinderen stil blijven liggen. Dit is nodig voor een goed resultaat van het onderzoek.

Op deze pagina snel naar

Voorbereiding

Eten en drinken

Als het onderzoek onder narcose wordt uitgevoerd gelden onderstaande regels:

 • Tot 6 uren voor het onderzoek mag uw kind licht ontbijten zoals een kopje thee en een beschuit met jam. Uw kind mag absoluut geen pap, melkproducten of vleeswaren eten of drinken.
 • Na het ontbijt mag uw kind nog tot uiterlijk 2 uren voor het onderzoek heldere dranken drinken zoals water, appelsap of thee zonder suiker. Kinderen van 1 tot 5 jaar mogen een half glas (75 ml) en kinderen van 5 jaar en ouder mogen maximaal een heel glas (150 ml).
 • Tot 2 uren voor het onderzoek mag uw kind niets meer eten of drinken.
 • Als uw kind jonger is dan 1 jaar en nog melkvoeding krijgt, mag de laatste melkvoeding uiterlijk 4 uren voor het onderzoek gegeven worden. Daarna mag uw kind tot uiterlijk 2 uren voor het onderzoek nog een half glas heldere drank drinken. Hierna mag uw kind niets meer eten en drinken.

Krijgt uw kind geen narcose? Dan mag het gewoon eten en drinken.

Medicijnen

Als uw arts niets anders met u heeft afgesproken mag uw kind zijn/haar medicijnen gewoon innemen met een slokje water.

Metalen voorwerpen

Voor goede onderzoeksresultaten is het belangrijk dat er geen magnetische of metalen voorwerpen in de buurt van het MRI-apparaat komen. Daarom mag u/uw kind in de onderzoeksruimte de volgende onderwerpen niet bij zich hebben:

 • bankpasjes of andere passen waar een magnetische strip op zit. Deze worden beschadigd door het magnetisch veld van het MRI-apparaat en zijn daarna onbruikbaar.
 • horloges en sieraden (ook piercings horen daarbij)
 • haarspelden
 • muntgeld
 • aansteker
 • sleutels
 • bril
 • gehoorapparaat
 • gebitsprothese
 • insulinepomp

Ook vragen wij u op de dag van het onderzoek geen make-up of haarlak te gebruiken, omdat hier kleine metaaldeeltjes in zitten. Trekt u uw kind makkelijk zittende kleding zonder ritsen of knopen aan?

Metalen voorwerpen in het lichaam

Voordat het onderzoek begint is het belangrijk voor ons om te weten of u of uw kind metalen voorwerpen in het lichaam hebben. Deze materialen kunnen reageren op het magnetische veld en daardoor storingen en/of complicaties geven bij het onderzoek. Als u een  pacemaker heeft kunt u niet bij het onderzoek van uw kind blijven, omdat het magnetisch veld de pacemaker kan ontregelen. Sommige metalen voorwerpen in het lichaam zijn geen probleem, zoals een metalen plaat, een prothese, een spiraaltje, vullingen of kronen in het gebit. Ook kunsthartkleppen zijn meestal geen belemmering.

Waardevolle spullen

Het is verstandig om uw waardevolle spullen thuis te laten. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk worden gesteld bij vermissing van spullen. Wat u wel bij u hebt, kan op de afdeling Radiologie in een kluisje bewaard worden.

Hoe helpt u uw kind?

Denkt u aan onderstaande aandachspunten tijdens het onderzoek:

 • richt tijdens het onderzoek uw aandacht op uw kind, het heeft uw steun nodig
 • probeer zelf zo rustig mogelijk te zijn, uw kalmte maakt uw kind rustiger
 • leg tijdens de voorbereiding op het onderzoek nog eens uit wat er gebeurt
 • stel gerust vragen aan uw arts of de laborant wanneer u of uw kind iets niet begrijpt
 • neem vertrouwd speelgoed (zonder metaal) of een (voor)leesboek ter afleiding mee

Kinderwebsite

Wij adviseren u samen met uw kind de speciaal voor kinderen ontwikkelde kinderwebsite te bekijken. Op www.antoniuskids.nl kan uw kind op spelenderwijs kennismaken (lezen en luisteren) met ons ziekenhuis en de medewerkers. Verder zijn er fotoverhalen, filmpjes en kleurplaten. De website heeft speciale pagina’s voor kinderen van 0-6 en 6-12 jaar en voor tieners.

Onderzoek

Narcose

Als uw kind jonger is dan zes jaar, bent u met uw kind op de kinderafdeling. Vanaf deze afdeling gaat u met uw kind en een verpleegkundige naar de MRI-kamer. Daar komt ook de anesthesioloog naartoe. Dit is de arts die de narcose geeft. Op de MRI-kamer krijgt uw kind een kapje op om onder narcose te gaan. Heel soms krijgt uw kind de narcose door een infuus in de arm. Dit is van te voren met u besproken.

U kunt uw kind tijdens het geven van de narcose op schoot nemen. Als uw kind slaapt, krijgt het een infuus. Dat is een dun plastic slangetje waardoor uw kind vocht en eventueel contrastvloeistof krijgt. Als uw kind slaapt, wordt u door het verplegend personeel meegenomen naar de kinderafdeling. Daar kunt u wachten totdat u naar de uitslaapkamer gebracht wordt.

Als uw kind ouder is dan zes jaar  en goed stil kan liggen tijdens het MRI-onderzoek, is een narcose niet nodig. Dit is van te voren met u afgestemd. U meldt zich dan bij de balie van de afdeling Radiologie waar u een afspraak hebt.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt uw kind  op de rug op de onderzoekstafel. De laborant schuift de onderzoekstafel in een soort tunnel. Daarna worden opnames gemaakt, dit duurt ongeveer twintig minuten. Voor het maken van goede beelden is het belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek zo stil mogelijk ligt.

Geluid
Het MRI-apparaat maakt tijdens het onderzoek regelmatig een hard kloppend geluid. Hier hoeft uw kind niet van te schrikken, dit hoort bij het onderzoek. Wij doen er alles aan om het onderzoek zo aangenaam mogelijk te maken.  Als uw kind niet onder narcose is, krijgt het tijdens het onderzoek een koptelefoon op, zodat het naar de radio kan luisteren. Ook mag u een cd of een USB-stick op mp3-formaat meenemen met een verhaaltje of muziek.

Contrastvloeistof
In sommige gevallen worden er extra foto’s gemaakt met behulp van contrastvloeistof. Dit is een vloeistof die ervoor zorgt dat bepaalde delen van het lichaam beter zichtbaar worden op de foto’s.  Er wordt dan een infuus geplaatst waardoor de contrastvloeistoef wordt toegediend. Meteen daarna maken we opnieuw een serie foto’s.

Duur onderzoek
Bij kinderen ouder dan zes jaar die geen narcose krijgen, duurt het onderzoek ongeveer een half uur. Na het onderzoek mag u met uw kind meteen naar huis.

Bij kleine kinderen waarbij het onderzoek onder narcose wordt uitgevoerd, duurt het langer vanwege de opname op de Kinderafdeling. Na het onderzoek wordt uw kind naar de uitslaapkamer gebracht. U wordt dan door de verpleging van de kinderafdeling ook daarheen gebracht en mag u hier bij uw kind blijven. Als uw kind goed wakker is, komt de verpleegkundige van de Kinderafdeling jullie halen om naar de afdeling te gaan. Daar krijgt uw kind iets te drinken. Als dat goed gaat, verwijderen we het infuus. Na één of twee uur mag u samen met uw kind naar huis. Deze opname duurt in totaal meestal een dagdeel.

Expertise en ervaring

Dit is een onderzoek van het specialisme Radiologie. Radiologie gebruikt vier soorten onderzoek om afwijkingen in uw lichaam goed in beeld te brengen. Dit zijn röntgenonderzoek, echo, CT-scan en MRI.

De radiologen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben brede ervaring, in het bijzonder met onderzoeken naar borstkanker, longziekten, maag-darm-lever aandoeningen en complexe radiologische behandelingen zoals dotterbehandelingen. Onze afdeling Radiologie biedt de nieuwste radiologische technieken en behandelingen. Daarnaast zijn onze specialisten betrokken bij meerdere wetenschappelijke projecten en verzorgen ze de A-opleiding voor Radiologie.

Voorlichting voor uw kind

Het is fijn als uw kind enigszins voorbereid is op het onderzoek.

Voor kinderen die niet onder narcose worden gebracht kunt u de volgende punten vertellen en uitleggen:

 • hoe het onderzoek verloopt
 • hoe lang het duurt
 • dat het geen pijn doet
 • dat de tafel waarop uw kind ligt in een tunnel geschoven wordt
 • dat er licht brandt in de tunnel
 • dat het in de kamer schemerdonker is
 • dat uw kind tijdens het onderzoek heel stil moet liggen
 • dat het apparaat tijdens het onderzoek een hard kloppend geluid maakt
 • dat uw kind tijdens het onderzoek misschien een prik (een infuus) krijgt.

Hier vindt u meer informatie over het specialisme Radiologie en het team.

Toon meer

Gerelateerde informatie

Code
BT 33-O