Nieuwsoverzicht

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’

Simulatietrainingen Geboortezorg

Twee zorgmedewerkers beademen een babypop

Doen alsof een rode handdoek bloed is en reageren op een sprekende pop.  En dan toch zo in je rol komen dat het echt lijkt. Een simulatietraining met je team door Medsim leert dat goed en strak communiceren een absolute meerwaarde heeft. Maar ook dat je anders overkomt dan je zelf denkt. 

‘Alleen ga je sneller, samen kom je verder’, dat is het thema waar de teamtrainingen van het VSV Uniek de laatste maanden om gedraaid heeft. Met als onderliggende doel ‘De patiëntveiligheid optimaal borgen’. En de nadruk van de eendaagse training lag duidelijk op onderlinge communicatie binnen het team.

Met de collega’s op training

Maar liefst 200 zorgverleners verbonden aan het VSV Uniek (St. Antonius Ziekenhuis Utrecht-Nieuwegein) zijn in korte tijd getraind voor de acute geboortezorg door Medsim. De vraag om de acute geboortezorg transmuraal te optimaliseren komt vanuit het Verloskundig Samenwerkingsverband in de regio, waarin alle partijen in de keten van geboortezorg samenwerken. De verschillende partijen die samen een team voor deze training vormen zijn de gynaecoloog, kinderarts, arts-assistent gynaecologie en kindergeneeskunde, eerste- en tweedelijns verloskundige, obstetrieverpleegkundige en neonatologieverpleegkundige.

De trainingsdag, theorie en levensechte scenario’s

Met een groep van ongeveer tien cursisten, een gedragstrainer, medisch trainer en een simulatiespecialist vindt de trainingsdag plaats. Gedurende de dag wisselen theorie en praktijk elkaar af. Theorie over communicatietools, feedback geven en ontvangen. In de scenario’s heeft ieder een rol in zijn/haar eigen functie of is observant in de controleruimte. Er is een heuse thuisslaapkamer nagebouwd met een trouwfoto op het nachtkastje. In een andere ruimte wordt de verloskamer met opvangtafel voor de neonaat nagebootst. Onze simulatiepop heet Victoria, zij is een voldragen moeder met realistische proporties waardoor ze een levensechte uitstraling heeft. Haar huid is soepel, ze kan bloeden, plassen, praten, puffen, zuchten en zelfs aangeven waar ze pijn heeft. Ook kan er een keizersnede op haar worden uitgevoerd. Met Victoria kan een team zo goed mogelijk voorbereid worden op verschillende situaties rondom een bevalling. In de middag is er een oefening met een hoogzwangere die in een bad wil bevallen. Het is allemaal levensecht. Deelnemers komen met rode wangen uit de simulatieruimte.

Informatie overdragen

Het team maakt tijdens de simulaties toenemend gebruik van verschillende communicatiemodellen. De overdracht gebeurt volgens SBARR. Hierbij wordt Situation (situatie), Background (achtergrond), Assesment (beoordeling) en Reccomendation (aanbeveling) overgedragen waarna de ontvanger de overgedragen informatie herhaalt. Response. Met een mooi woord: closed loop, de cirkel is rond.

“Veel geleerd en meteen mijn teamleden beter leren kennen”

“Het was een leuke en leerzame dag, je krijgt er energie van”. “Communiceren kun je leren, een waardevolle dag”. “Fijn om zo mijn collega’s nog beter te leren kennen” “Het was spannend om dat dit voor mij de eerste keer was, maar het was erg nuttig en leerzaam”. “Uitstekende handvatten om effectiever en efficiënter te communiceren”, “Eén taal met elkaar spreken”. Dit zijn zomaar enkele reacties van de enthousiaste deelnemers van het VSV Uniek aan de CRM-teamtrainingen.

Kernwoorden die terug keren in de evaluatie en vele reacties van betrokken zijn verbinding, communicatie, samenwerking, samen trainen, transparantie en feedback durven geven en ontvangen. Kortom; een absolute meerwaarde voor de regionale samenwerking! De wensen van alle partijen is om hier zeker en vervolg aan te geven.

Team in actie met een moeder pop en een baby pop
Terug naar boven