AGE MDO helpt kwetsbare ouderen veilig door een operatie

Het St. Antonius Ziekenhuis helpt kwetsbare ouderen beter voor te bereiden op een operatie. Ouderen worden tegenwoordig steeds vaker geopereerd, maar dat brengt risico’s met zich mee. Veel van hen hebben meerdere ziektes tegelijk en kunnen na een operatie sneller complicaties krijgen of zelfstandigheid verliezen. Om dit te voorkomen, heeft het St. Antonius het AGE MDO ontwikkeld: een aanpak waarbij verschillende specialisten voorafgaand aan grote operaties samen de fysieke, mentale en sociale belastbaarheid van de patiënt beoordelen om de behandeling daarop aan te passen. Landelijk krijgt de methode steeds meer aandacht en navolging.
Het AGE MDO is een overleg tussen artsen van verschillende vakgebieden. Samen bekijken zij vooraf hoe sterk en fit een oudere patiënt nog is, zowel lichamelijk als mentaal. Ze doen daarvoor bloedonderzoek, testen de voedingstoestand, spierkracht, het geheugen en het loopvermogen van de patiënt. De mate van kwetsbaarheid wordt als het ware gemeten. Ook is er een gesprek over wat de patiënt zelf belangrijk vindt: gaat het vooral om langer leven, of om de kwaliteit van leven?
Betere keuzes, minder risico
Op basis van deze informatie geeft het team een advies over de beste behandeling. Soms betekent dat dat een operatie wordt uitgesteld, zodat de patiënt eerst sterker kan worden. Of dat er gekozen wordt voor een minder zware ingreep. Zo kunnen risico’s worden verkleind en krijgen patiënten de zorg die echt bij hen past.
Al meer dan 1.000 patiënten geholpen
Het St. Antonius Ziekenhuis werkt al tien jaar met deze methode. In die tijd zijn meer dan 1.000 patiënten op deze manier beoordeeld. Ook andere ziekenhuizen beginnen deze aanpak over te nemen. Anesthesioloog Peter Noordzij heeft onlangs een vlog over AGE MDO opgenomen voor het ministerie van Volksgezondheid als voorbeeld van goede, passende zorg.
Samen beslissen loont
“Kwetsbaarheid zie je niet altijd aan de buitenkant, maar met deze aanpak zien we toch dat de helft van deze patiënten risico lopen,” zegt Noordzij. “Dan kun je op tijd ingrijpen door bijvoorbeeld eerst de conditie te verbeteren of voor een andere, minder zware operatie te kiezen. Dat betekent out-of the-box durven denken en soms ook afwijken richtlijnen.”
En dat is precies waarom er vanuit veel ziekenhuizen wel belangstelling is voor de AGE MDO-methode, maar nog lang niet overal aanvaard wordt. Noordzij begrijpt dat het afwijken van richtlijnen spannend kan zijn voor artsen. ,,Het zijn richtlijnen, geen wetgeving. Je mag daar van afwijken in het belang van de patiënt. Het is dan voor de arts die dat doet veel prettiger als het gebeurt in een team van experts. Ik zie dat vooral de nieuwe generatie chirurgen zich realiseert dat je bij complexe patiënten met een team verder komt dan in je eentje. De wat conservatiever ingestelde medisch specialist vindt dat moeilijker. Daar is dus nog wat zending te doen,” zegt Noordzij.