Bennie Koerkamp telt met zijn nieuwe longen af naar zijn beklimming van Mont Ventoux
Longartsen nemen uitdaging aan mee te gaan

Nog vijf weken, dan hoopt longpatiënt Bennie Koerkamp de Mont Ventoux op te fietsen met de longen die hij twee jaar geleden kreeg van een donor. Hij wil daarmee aandacht vragen voor het belang van orgaandonatie en geld inzamelen voor het St. Antonius Onderzoeksfonds.
Koerkamp beklimt op 30 augustus de kale berg waar gisteren de Tour de France finishte niet alleen. Hij is vergezeld van enkele familieleden en de longartsen Rob Schönwetter en Marcel Veltkamp van ons ziekenhuis. Zij hebben alle vertrouwen in de missie van de man uit het Overijsselse Olst en hebben zijn uitdaging mee te fietsen aangenomen. Schönwetter: ,,Toen Koerkamp mij vroeg mee te gaan, kon ik niet weigeren.”
Sinds afgelopen najaar bereidt Koerkamp zich voor op de grote dag. In de winter veel op de hometrainer bij de plaatselijke fysiotherapeut, maar sinds het voorjaar maakt hij veel kilometers buiten. De Holterberg behoort inmiddels tot zijn vaste trainingsparcours. Die is uiteraard niet te vergelijken met de kale stenen puist in de Franse Provence, maar biedt toch voldoende uitdaging. De tijd en het tempo waarin de Olstenaar naar boven rijdt, is voor hem niet van belang. ,,Als ik maar boven kom," zegt hij vol vertrouwen.
Zijn huidige vitaliteit staat in groot contrast met zijn toestand enkele jaren geleden. In 2019 kreeg Koerkamp een dubbele longontsteking en belandde in het ziekenhuis in Deventer. Hij lag er tien weken, waarvan acht in coma. Na revalidatie van een half jaar in Zwolle bleef hij afhankelijk van zuurstof en werd hij in juni 2022 doorgestuurd naar het St. Antonius Ziekenhuis. ,,Binnen een half uur wist ik wat ik had: een ernstige vorm van longfibrose. Prof. Dr. Grutters gaf me nog één tot maximaal drie jaar. Ik heb meteen gevraagd naar de mogelijkheid van longtransplantatie.”
Net op tijd
“Daarna ging mijn toestand hard achteruit. In februari 2023 volgde de screening voor de transplantatie. Eind maart werd ik opgenomen in het St. Antonius, omdat het thuis niet meer ging. Begin april kreeg ik in het UMC Utrecht twee donorlongen. Dat was gelukkig net op tijd. Ik heb veel geluk gehad, want vaak duurt het veel langer voor geschikte longen beschikbaar zijn en die tijd had ik niet meer.” Daarna volgde een periode van herstel. Dat was geen rechte lijn omhoog. Koerkamp kreeg te maken met diverse ziekenhuisopnames en infecties met het noro- en coronavirus. ,,Maar nu zit ik in de opbouwfase. Ik voel me goed”.
Via een contact bij de vereniging van longtransplantatiepatiënten hoorde hij over een gesponsorde fietstocht naar de top van de Mont Ventoux. Het in wielerkringen legendarisch parcours op de berg in de Franse Provence is ruim twintig kilometer lang, twee kilometer omhoog met een gemiddeld stijgingspercentage van elf procent. ,,Ik liep al met de gedachte om iets terug te willen doen voor de zorg. Toen ik dat verhaal hoorde, wist ik: dat ga ik ook doen, vertelt Koerkamp enthousiast. Via sponsoring hoopt hij met zijn beklimming een mooi bedrag bijeen te brengen voor het St. Antonius Onderzoeksfonds, dat wetenschappelijk onderzoek in de zorg mogelijk maakt via donaties.

In Olst raakt het plan van Koerkamp intussen ook bekend. ,,Oh, ga je die spookberg op, hoorde ik al zeggen. Dat zal wel. Op reacties met twijfels of het hem gaat lukken, reageert Koerkamp positief nuchter: “Het gaat niet om het tempo. Als ik maar boven kom. Ik ben positief ingesteld en probeer elke dag te genieten. Ik hoef geen record neer te zetten, maar die berg kom ik op. Hoe dan ook.”