Nieuwsoverzicht

Dr. Hjalmar van Santvoort benoemd tot hoogleraar pancreasaandoeningen

Hoogleraar zet zich in om alvleesklierzorg te verbeteren

hjalmar_van_santvoort

Hepato-Pancreato-Biliair (HPB)-chirurg dr. Hjalmar van Santvoort is per 1 augustus 2020, benoemd tot hoogleraar Chirurgie, leerstoel Pancreasaandoeningen aan de Universiteit Utrecht. Hij is werkzaam in het St. Antonius Ziekenhuis en in het UMC Utrecht.

Dr. Hjalmar van Santvoort zet zich al jaren in om de zorg voor patiënten met aandoeningen van de alvleesklier (pancreas) te verbeteren. Hij richt zich vooral op acute en chronische alvleesklierontsteking (pancreatitis) en alvleesklierkanker (pancreascarcinoom). Veel van zijn onderzoek vindt plaats in landelijke samenwerkingsverbanden. Hij is voorzitter van de Pancreatitis Werkgroep Nederland(externe link) en lid van de wetenschappelijke commissie van de Dutch Pancreatic Cancer Group(externe link).

Whipple-operatie

Van Santvoort is lid van het regionale expert HPB-team dat patiënten met o.a. alvleesklierkanker in de regio Midden-Nederland behandelt. Als één van de zes HPB-chirurgen binnen het Regionaal Academisch Kankercentrum Utrecht (RAKU) voert hij de Whipple-operatie uit bij patiënten met alvleesklierkanker, galwegkanker en dunne darmkanker. Daarbij wordt de kop van de alvleesklier, twaalfvingerige darm, een deel van de galgang verwijderd. Ongeveer 25 procent van deze Whipple-operaties wordt tegenwoordig succesvol op minimaal invasieve wijze met de operatierobot uitgevoerd.

RAKU: samen kankerzorg verbeteren

Volgens Van Santvoort ligt de basis voor de succesvolle ingreep in het RAKU-samenwerkingsverband. “We werken binnen RAKU als één sterk gespecialiseerd team samen en bundelen zoveel mogelijk kennis en ervaring. Van dokters, maar ook bijvoorbeeld op de verpleegafdeling, waar de zorg helemaal is ingericht rondom patiënten die een alvleesklieroperatie ondergaan.” Hij wil zich ook de komende jaren inzetten om de pancreaszorg nog verder te verbeteren. De RAKU-samenwerking maakt het mogelijk dat expert teams jaarlijks een groot aantal ingewikkelde operaties samen uitvoeren. In 2019 werden bijvoorbeeld meer dan 150 alvleesklieroperaties verricht. Hiermee is het RAKU het grootste centrum voor pancreaschirurgie van Nederland.

Van Santvoort: “Het aantal operaties zelf is natuurlijk geen doel op zich, maar het zorgen voor goede uitkomsten voor onze patiënten wel. En hoe meer uitkomsten we met elkaar kunnen vergelijken, hoe meer inzicht we krijgen in hoe we de zorg nog verder kunnen verbeteren. Ik kijk ernaar uit om mij daar zowel in het UMC Utrecht als in het St. Antonius ook de komende jaren volledig voor in te zetten. Dat verdienen onze patiënten immers.”

Lees hier het verhaal van Bertus (77) die werd een robotoperatie onderging aan zijn alvleesklier, uitgevoerd door de specialisten van het RAKU.

Terug naar boven