Nieuwsoverzicht

Griep zorgt voor extra druk op Utrechtse zorginstellingen

Ook St. Antonius Ziekenhuis ziet extra patiënten en kampt met uitval van zorgpersoneel

Een bovenarm met een rode pleister: Vaccinatie

Sinds 21 december 2022 is officieel sprake van een griepepidemie in Nederland. In de afgelopen twee weken hebben de Utrechtse ziekenhuizen, huisartsen en verpleeghuizen te maken met een toename van patiënten met griep en uitval van zorgpersoneel. Dit betekent extra druk op de capaciteit in de zorgketen, met mogelijk meer wachttijd voor patiënten als gevolg. De stijgende trend van luchtweginfecties leidt nu tot extra waakzaamheid bij de zorgprofessionals. De acute spoedzorg is in onze regio nog steeds gewaarborgd.

In de twee jaar met coronamaatregelen zoals het houden van afstand, heeft het griepvirus weinig kans gehad om zich te verspreiden onder de bevolking. Deze maatregelen zijn nu voorbij en daardoor krijgt ook het griepvirus meer ruimte om zich te verspreiden. Eind van het jaar waren er per 100.000 Nederlanders 70 mensen die zich met griepachtige klachten bij de huisarts hadden gemeld. Nicolette Rigter is directeur Publieke Gezondheid regio Utrecht: ,,We vragen onze zorgmedewerkers en patiënten die een uitnodiging hebben gehad van hun zorgverlener om de griepvaccinatie (alsnog) te halen.”

Andere virussen

Naast het griepvirus gaan er op dit moment ook andere virussen rond die luchtwegklachten veroorzaken, zoals het RS-virus, coronavirus, humaan metapneumovirus en het rhinovirus. In de gehele zorgketen is het daarom extra druk. Bij huisartsen komen meer mensen die griepachtige klachten hebben en er liggen in de verpleeg-, verzorgingshuizen en ziekenhuizen meer patiënten in isolatie. Dat komt bovenop de zorgcapaciteit die deze instellingen ook leveren.

Longontsteking

Bij relatief veel ouderen (65+ jaar) wordt een stijgende trend van het aantal longontstekingen waargenomen. Daarnaast komt het RS-virus bij jonge kinderen dubbel zo vaak voor als vóór de coronapandemie. De Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde (NVK) heeft de mogelijkheid van het bovenregionaal spreiden van kinderen afgelopen week nogmaals bij de kinderartsen onder de aandacht gebracht. Dat is op dit moment nog niet nodig.

Oproep: Bescherm jezelf en anderen!

  • Hebt u van uw huisarts een oproep gekregen voor de griepprik en deze niet gehaald? Haal de prik dan alsnog. De huisartsen hebben nog een beperkte voorraad.
  • De coronavaccinaties zijn in de regio Utrecht bij de GGD vaccinatielocaties te halen zonder afspraak voor iedereen die 12 jaar of ouder is.
Terug naar boven