Nieuwsoverzicht

Hoera! Veertig jaar zorg in Woerden

Marjon Steenaart en Wiepke Senne zijn ''blij met wat we in Woerden kunnen bieden''.

Marjon Steenaart kan het zich nog goed herinneren. Het was koud op 28 februari 1980. Precies veertig jaar geleden stond ze om vier uur ’s ochtends met haar collega’s klaar om de patiënten te ontvangen in het nieuwe Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. In vrachtwagens kwamen de bedden mét patiënten uit het oude ziekenhuis aan de Utrechtsestraatweg. “Het was mooi om dat als leerling-verpleegkundige mee te maken. Die mooie, lichte kamers, alles nieuw. Alleen jammer dat er geen balkons meer waren.”

Inmiddels kijkt Marjon terug op een meer dan 40-jarige loopbaan in onze Woerdense locatie. Daar stond ze mede aan de basis van de dagbehandeling van de chirurgische patiënten. “Dat was een grote verandering”, zegt ze. “De ligduur is in de loop der jaren flink verkort. Voor een galblaasoperatie was je vroeger twee weken onder de pannen en een staaroperatie was een opname van een week. Tegenwoordig ben je de dag na je galblaasoperatie alweer thuis en hoef je voor een staaroperatie maar een paar uur op onze locatie te zijn.”

Beatrix aan het bed van een patient

Prinses Beatrix opende 40 jaar geleden onze locatie in Woerden. Reden voor een feestje: onze patiënten en medewerkers ontvangen op onze locatie Woerden vandaag (vrijdag 28 februari) een gebakje.

Zorg verandert

Ook de ICT heeft veel veranderd, zegt de teamcoördinator. “Bij de verhuizing zaten de papieren dossiers nog in die grote mappen en bakken. Ondenkbaar in de huidige tijd.” Wat niet veranderd is, is de positieve instelling van Marjon. “We doen het op onze locatie heel goed. Ook als afdeling. In de zomer gaat de OK-Dagbehandeling verhuizen naar Utrecht. Daar liggen ook weer mooie kansen en uitdagingen. En ik weet zeker dat we het ook daar goed blijven doen voor onze patiënten.”

Moor rapportcijfer van patienten: 8,3

Dat de zorg op de locatie Woerden goed is, blijkt overigens ook uit onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen van patiënten. Het rapportcijfer dat patiënten aan het ziekenhuis gaven, steeg in 2019 van een 8 naar een 8,3. “Daar zijn we trots op”, zegt Marjon. “Het is een hart onder de riem voor al die mensen die hier elke dag zo hard werken.”

Vergrijzing

Afdelingshoofd Wiepke Senne deelt die trots. “Het is natuurlijk jammer dat we hier geen compleet ziekenhuis meer hebben, maar ik vind ook dat we heel blij mogen zijn met wat er allemaal is. En de raad van bestuur heeft uitgesproken dat St. Antonius in Woerden blijft en dat de komende jaren verder gekeken zal worden welke zorg hier het beste geleverd kan worden. Gezien de vergrijzing is dat heel belangrijk.”

Zorgaanbod Woerden

Afgelopen jaar is het zorgaanbod op onze locatie Woerden versterkt met St. Antonius Slaapgeneeskunde en St. Antonius Spatadercentrum. Patiënten kunnen op deze locatie verder terecht voor polibezoeken van vrijwel alle specialismen, diverse OK-dagbehandelingen (tot medio 2020), beschouwende dagbehandelingen (infuusbehandeling), staaroperaties en onderzoeken als echo-, röntgen-, MRI-CT-scans en scopie-onderzoek. Dit geldt ook voor functieonderzoeken (zoals ECG en fietstest), bloedprikken, gipsen en de St. Antonius Apotheek. Verder zijn er externe zorgverleners gehuisvest waaronder Daan Theeuwes Centrum en het Zorgpension.

Dit artikel is ook geplaatst in de Woerdense Courant

Terug naar boven