Inwoners denken mee over ziekenhuiszorg in de toekomst
St. Antonius start participatietraject

Circa 70 inwoners van Nieuwegein en omliggende gemeenten mogen in een inwonerraad meepraten over de zorg in hun regio nadat het St. Antonius rond 2035 een groot deel van de ziekenhuiszorg verplaatst naar Utrecht. Daarna krijgt het ziekenhuis in Nieuwegein een andere invulling. Dit betekent dat sommige zorg straks niet meer in Nieuwegein beschikbaar is. Inwoners in de vijf gemeenten van de regio Lekstroom, gaan het meeste merken van deze verandering. Het St. Antonius wil hen daarom actief betrekken en nodigt inwoners uit om mee te denken over de toekomst van zorg in hun omgeving.
Inwonerraad
Belangrijk onderdeel van dit traject is de samenstelling van een inwonerraad. Dit is een groep van 50 tot 75 ingelote inwoners die samen de regio vertegenwoordigen. Zij komen in vijf bijeenkomsten bij elkaar en denken na over hoe goede en toegankelijke zorg ook in de toekomst mogelijk blijft. Ze krijgen daarbij hulp van (onafhankelijke) experts, die kennis delen over specifieke onderwerpen. Vervolgens stelt de inwonerraad gezamenlijke adviezen op voor het bestuur van het St. Antonius Ziekenhuis. Bureau EMMA helpt het ziekenhuis bij dit traject.
Actief betrekken
Monique Valentijn, voorzitter Raad van Bestuur: “De zorg verandert snel en ziet er over 10 jaar anders uit dan nu. We maken daarom nu al keuzes voor die verre toekomst. Om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden organiseren we steeds meer zorg samen met andere zorgverleners en bieden we steeds meer zorg buiten het ziekenhuis, dicht bij patiënten thuis. Ook concentreren we kostbare zorg om met minder beschikbaar personeel toch kwalitatief goede zorg te kunnen leveren. Dat is ook een belangrijke reden waarom we in 2035 bepaalde zorg van Nieuwegein naar Utrecht verplaatsen. We realiseren ons dat dit impact heeft op (met name) de inwoners van de regio Lekstroom. Daarom vinden we het belangrijk om hen actief te betrekken bij onze toekomstplannen.”
Ruimte om mee te denken
Monique Valentijn kijkt uit naar de eerste bijeenkomst met de inwonerraad, waar ze zelf ook aansluit. “Het besluit om een deel van de zorg te verplaatsen is genomen. Toch is er nog ruimte voor inwoners om met ons mee te denken. Inwoners brengen wellicht een ander perspectief op onderwerpen of kunnen met creatieve ideeën komen. Bijvoorbeeld over nieuwe manieren van zorg verlenen of over de bereikbaarheid van bepaalde zorg. Het is natuurlijk wel belangrijk dat adviezen die de inwonerraad aan ons geeft ook haalbaar en uitvoerbaar zijn en binnen de invloedsfeer van het ziekenhuis liggen. Is dat het geval, dan gaan we met het advies aan de slag.”
Ook andere inwoners kunnen meedoen
Binnenkort ontvangen circa 6.000 huishoudens in de regio Lekstroom een brief met een uitnodiging om zich aan te melden voor de inwonerraad. Met behulp van loting wordt een groep samengesteld met voldoende variatie in geslacht, leeftijd en zorgbehoefte, die de regio goed vertegenwoordigd. Naast de inwonerraad zijn er in de zomerperiode ook gesprekken in de regio met andere inwoners. Zo proberen we zoveel mogelijk mensen in de regio te bereiken en een kans te geven om mee te praten.
Meedoen aan het inwonerraad?
Bent u inwoner van Nieuwegein, Houten, IJsselstein, Vijfheerenlanden of Lopik, heeft u geen brief ontvangen, maar wilt u wel meedoen? Meld u dan aan via deze link. Dat kan tot 26 mei.
Diezelfde week vindt de loting plaats en ontvangen mensen bericht of ze zijn ingeloot. De inwonerraad komt vijf keer samen tussen juni en oktober 2025.
Vragen over deze inwonerraad kunt u mailen naar antoniusziekenhuis@emma.nl
Overige informatie
- Lees hier meer over de toekomst van onze zorg
- Bekijk deze video met uitleg over onze locatiekeuze voor de toekomst