Nieuwsoverzicht

Longarts gepromoveerd op onderzoek naar luchtweginfecties

foto van Diana van Kessel tijdens haar promotie

Op 7 november promoveerde longarts Diana van Kessel aan de Universiteit van Utrecht. Ze verdedigde haar proefschrift* over luchtweginfecties bij patiënten bij wie het immuniteitssysteem van het eigen lichaam niet of onvoldoende functioneert.

Van Kessel toont allereerst de oorzakelijke verbanden aan tussen de immuniteitsproblemen en de luchtweginfecties die er het gevolg van kunnen zijn. Er blijkt een breed scala aan afweerstoornissen te bestaan en een minstens zo omvangrijk pakket aan gevolgen: van milde verschijnselen tot en met levensbedreigende infecties. De promovendus pleit voor uitbreiding het huidige arsenaal van testmogelijkheden om immuniteitsproblemen vast te stellen. Met betere testmogelijkheden kun je terugkerende infecties bij deze patiënten helpen voorkomen, zo stelt ze.

Pleidooi voor gericht gebruik gammaglobine

In het proefschrift is te lezen dat behandeling met gammaglobuline (de verzamelnaam voor eiwitten die als antistoffen werken tegen bacteriën en virussen) in veel gevallen preventief werkt tegen longinfecties, bij de betreffende patiëntengroepen. Ook zou deze stof bij veel patiënten onherstelbare longschade kunnen voorkomen. Of ook patiënten die een longtransplantatie ondergingen baat hebben bij  gammaglobine, moet nader worden onderzocht, aldus Van Kessel. Ze vond hier wel sterke aanwijzingen voor. Detail: Antonius-longarts -en dus naaste collega van Van Kessel- Jan Grutters was een van de promotoren.

*  Titel: Assessment of the humoral immune system in adults with respiratory tract disease

Terug naar boven