Nieuwsoverzicht

Maag-darmchirurg Anke Smits te zien in Topdokters

anke_smits

Anke Smits, maag-darmchirurg in het St. Antonius Ziekenhuis, is te zien in het nieuwe seizoen van Topdokters. De aflevering waarin dokter Smits centraal staat wordt op dinsdag 7 april uitgezonden bij RTL 4. “Ik vond het erg leuk en best spannend om gevolgd te worden. Ik probeerde gewoon mezelf te zijn en rende net zo hard de trappen op als altijd. De cameraploeg kon mij bijna niet bijhouden.”

In het nieuwe seizoen van Topdokters is te zien hoe 8 ‘topdokters’ uit verschillende Nederlandse ziekenhuizen omgaan met de grote verantwoordelijkheid die hun werk met zich meebrengt. Ze delen de vaak moeilijke besluiten die ze moeten nemen, lastige operaties die ze uitvoeren en vertellen over wat het werk persoonlijk met hen doet. Anke Smits is een van de artsen die gevolgd wordt door de cameraploeg van het RTL 4-programma. 

Dokter Smits is maag-darmchirurg en is gespecialiseerd in robotchirurgie. In 2016 zijn de darmchirurgen in het St. Antonius begonnen met operaties met de zogenoemde Da Vinci robot en dr. Smits heeft er inmiddels al bijna 300 uitgevoerd. Ze is in het bezit van een Europees certificaat in robotchirurgie; ze onderwijst chirurgen uit heel Europa in de techniek van robotchirurgie en geeft lezingen over robotchirurgie.

Kwetsbare patiënten 

Smits is binnen het St. Antonius nauw betrokken bij het zogenoemde AGE MDO. In dit traject beoordeelt een heel team van medisch specialisten vanuit verschillende vakgebieden de gezondheidssituatie van kwetsbare oudere patiënten. Zo kan er bijvoorbeeld besloten worden dat de patiënt eerst fitter moet worden voordat er geopereerd wordt of moet stoppen met bepaalde medicijnen. 

In de aflevering waarin dr. Smits centraal staat, die op dinsdag 7 april wordt uitgezonden, is te zien hoe een oudere patiënt van wie de gezondheid erg zwak is bij haar op de poli komt. Ze twijfelt ernstig of hij een operatie wel aan kan. “Het is een heel mooie aflevering geworden”, aldus Smits. “Wel gek om jezelf zo terug te zien, maar de makers hebben het goed en spannend in beeld gebracht.”

Naast Anke Smits doen nog 7 andere medisch specialisten mee aan het programma. De artsen worden gevolgd tijdens hun werk en laten zien hoe zij elke dag weer klaarstaan voor hun patiënten. “Tijdens het filmen dacht ik er steeds aan dat ik gewoon moest doen zoals altijd. Dus ik rende net zo snel als normaal de trappen op. Ik vond het leuk om met mijn team in beeld te komen. Ik ben erg trots op wat we met elkaar hebben neergezet in het ziekenhuis. Alleen dook bijna iedereen weg, zodra de camera tevoorschijn kwam”, lacht dokter Smits. 

Zingen

In het ziekenhuis hoor je dr. Smits soms al van ver aankomen. Naast haar werk is zingen een grote passie en ze loopt vaak zingend door de gangen van het ziekenhuis. Ze is professioneel sopraan en treedt regelmatig op. “Meedoen aan Topdokters was voor mij net zoiets als het geven van een zangoptreden; het is belangrijk om aan de rest van Nederland te laten zien wat voor mooie dingen we doen in het St. Antonius Ziekenhuis.”

De aflevering van Anke Smits is te zien op dinsdag 7 april om 20.30 uur. Bekijk hier(externe link) alvast de promo.

Dr. Smits en haar patiënten zijn ook te zien in aflevering 4, die op 31 maart wordt uitgezonden, en Anke Smits komt ook in andere afleveringen met een aantal quotes voorbij. Via Videoland zijn alle afleveringen al een week eerder te zien.

Terug naar boven