Nieuwsoverzicht

Nieuwe kennis verbetert zorg voor (reuma)patiënten

santeon-reuma-210824-_mg_0019

1 op de 9 mensen in Nederland heeft een vorm van reuma. Deze chronische ziekte heeft grote impact op het leven van patiënten. De Santeon ziekenhuizen, waar ook het St. Antonius Ziekenhuis onder valt, werken via het Samen Beter programma aan het verbeteren van de zorg voor reumapatiënten. 

De afgelopen jaren is hard gewerkt door tientallen zorgverleners en medewerkers van de betrokken ziekenhuizen aan het krijgen van inzicht in wat de zorg die geleverd wordt nu daadwerkelijk oplevert voor de patiënt. Met deze inzichten is het mogelijk de zorg verder te verbeteren. Niet alleen reumatologen en reumaverpleegkundigen werken aan een dergelijk programma mee, ook data-analisten, apothekers en projectleiders. Ook zijn er reumapatiënten intensief betrokken. 

Binnen het Santeon Samen Beter programma, dat is gebaseerd op de Value-Based Health Care methode, staat het meten, analyseren en verbeteren van uitkomsten centraal. “Om de uitkomsten van reumazorg inzichtelijk te maken gebruiken we real-life data. Dit houdt in dat de conclusies uit onze analyses betrekking hebben op de dagelijkse praktijkvariatie en daardoor direct in de praktijk toepasbaar zijn", aldus Anna Jamnitski, reumatoloog in het St. Antonius Ziekenhuis.

Met elkaar vergelijken

Voor patiënten is dat waardevol omdat zij zich hierdoor kunnen vergelijken met andere reumapatiënten, bijvoorbeeld ten aanzien van het ziektebeloop. "Bovendien houdt het ons als reumatologen scherp ten aanzien van het leren op groepsniveau en in gebruik bij de individuele patiëntenzorg", aldus Jamnitski. 

Om de ontwikkeling van de reumazorg in een stroomversnelling te brengen, delen de ziekenhuizen hun kennis in de publicatie Inflammatoire Artritis én tijdens het webinar Samen Beter Reuma, op weg naar gepersonaliseerde reumazorg, op 23 november.

Verbeterprogramma voor meer aandoeningen

Het onderzoek voor reumapatiënten wordt de komende jaren verder doorgezet. Doordat we steeds meer data verzamelen en vergelijken, kunnen we de zorg blijven verbeteren. Een verbeterprogramma zoals voor reumapatiënten, is niet uniek binnen Santeon.

In totaal zijn er de afgelopen jaren voor 15 aandoeningen verbeterprogramma gestart. Ook daar worden steeds weer verbeteringen gevonden om de zorg voor patiënten nog beter en persoonlijker te maken. Het delen van deze onderzoeken en uitkomsten is wat Santeon uniek maakt.  Voor een aantal aandoeningen is reeds een publicatie over het verbetertraject verschenen. Lees hier meer over op de website van Santeon

Terug naar boven