Nieuwsoverzicht

Oogkas beter te repareren door 3D-printing

Het komt regelmatig voor dat slachtoffers van verkeersongelukken en andere (ernstige) botsingen en valpartijen hun oogkas breken.

Het komt regelmatig voor dat slachtoffers van verkeersongelukken en andere (ernstige) botsingen en valpartijen hun oogkas breken. Soms is de oogkas zo zwaar beschadigd dat een reconstructie nodig is met behulp van een implantaat. Nieuwe technologische ontwikkelingen zoals 'slimme' navigatieapparatuur en 3D-printing vergroten de kans op een goed eindresultaat. Ook kunnen artsen met de nieuwste technologie de uitkomst van de behandeling beter voorspellen.

Ogen

Bovenstaande blijkt uit promotieonderzoek van mond-, kaak- en aangezichtschirurg Leander Dubois, verbonden aan het St. Antonius Ziekenhuis en het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Hij promoveerde onlangs aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn proefschrift vergelijkt de chirurg verschillende gangbare reconstructiemethoden, van traditioneel tot hypermodern. Moderne mogelijkheden op het gebied van beeldvorming, navigatie en implantaatproductie leiden tot de beste resultaten, concludeert hij. De bedoelde hightechbehandelingen maken de reconstructies eenvoudiger, met meer controle over het eindresultaat. 

Oogkas

Er komt heel wat bij kijken om een verbrijzelde oogkas te herstellen. Nieuwe ‘slimme’ technologie en implantaten uit de 3D-printer maken een beter eindresultaat mogelijk, stelt promovendus Leander Dubois.

Timmermansoog

Operaties waarbij de oogkas gereconstrueerd moet worden, zijn vaak complex. Een implantaat kan wel op tien manieren worden geplaatst, maar er is er maar een de beste. Op de operatietafel wordt het zicht van de chirurg vaak belet door uitpuilend vet rond de oogkas, waardoor hij niet geheel kan varen op zijn 'timmermansoog'. Als de plaatsing niet optimaal is, kan het resultaat functionele problemen veroorzaken (bijvoorbeeld dubbel zien) of in esthetische zin tegenvallen.
Op basis van vergelijkende onderzoeken maakt Dubois duidelijk dat de nieuwste navigatietechnieken de chirurg in staat stellen voorspelbaarder te werken en meer controle te hebben op de positionering van het implantaat. Slimme software helpt bij de indicatiestelling en kan ook helpen bij het controleren van de pasvorm van een implantaat. Ook een ontwerp 'op maat' voor de individuele patiënt is een optie.

3D-print

Dubois: "Met 3D-printers kunnen we het op maat gemaakte ontwerp printen en gebruiken voor de reconstructie." Om te zorgen dat het titanium implantaat exact op de goede plaats belandt, zijn inmiddels technieken beschikbaar die je kunt vergelijken met autonavigatie. Geleid door de techniek kan de chirurg de weg vinden voor de best mogelijke plaatsing.
De uitkomsten van het onderzoek vormen een wetenschappelijk fundament voor het verbeteren van de voorspelbaarheid van oogkasreconstructies. 

Terug naar boven