Nieuwsoverzicht

Promotie Drs. Mareye Gering-Voortman

Belangrijke bijdrage in diagnose- en behandelproces voor patiënten met neurosarcoïdose

Op vrijdag 29 november promoveert longarts Mareye Gering-Voortman, aan de Universiteit van Maastricht op het onderwerp sarcoïdose in het zenuwstelsel, ofwel neurosarcoïdose. Mareye heeft 3 jaar onderzoek gedaan in het St. Antonius Ziekenhuis onder leiding van Prof. Dr. Marjolein Drent, haar promotor in het ILD Expertisecentrum in het kader van een ZonMw project.

proefschrift_mareye_voortman

Neurosarcoïdose is een ernstige vorm van sarcoïdose, waarbij ontstekingen ontstaan in het zenuwstelsel en soms ook elders in het lichaam. Het is een complexe en zeldzame aandoening, die zich met allerlei neurologische symptomen kan presenteren, afhankelijk van waar in het zenuwstelsel het zit.

Tot nu toe is de oorzaak van deze aandoening onbekend en bestaat er geen genezing. Dit proefschrift is een belangrijke aanzet tot de ontwikkeling van een duidelijke richtlijn voor de diagnostiek en behandeling van neurosarcoïdose.

Ook draagt het proefschrift van Mareye er aan bij dat het effect van een behandeling beter te interpreteren is op de (vaak vage) klachten van de patiënten. Voor patiënten is het cruciaal dat de klachten serieus worden genomen, aangezien deze een enorme invloed op de kwaliteit van leven van een patiënten hebben.

Verder pleit Mareye in haar proefschrift voor de noodzaak tot verder wetenschappelijk onderzoek om te bepalen welke diagnostische modaliteiten en behandeling het meest optimaal is voor de verschillende neurosarcoïdose uitingen.

Ze roept op tot internationale samenwerking, inclusief samenwerking met patiëntenorganisaties, wat van groot belang is ter bevordering van uitbreiding van de behandelopties. "Hierbij dient altijd voorop te staan: het belang en daarmee verbetering van de kwaliteit van leven en het verminderen van de ziektelast van de patiënt", aldus Mareye.

Terug naar boven