Nieuwsoverzicht

Promovendus: high-tech maakt betere reconstructie gehavende oogkas mogelijk

Het komt regelmatig voor dat slachtoffers van verkeersongelukken en andere (ernstige) botsingen en valpartijen hun oogkas breken. Soms is de oogkas zo zwaar beschadigd dat een reconstructie nodig is met behulp van een implantaat. Nieuwe technologische ontwikkelingen zoals 'slimme' navigatieapparatuur en 3D-printing maken de kans op een goed eindresultaat groter. Ook kunnen artsen met behulp van de nieuwste technologie de uitkomst van de behandeling beter voorspellen. Dat blijkt uit promotieonderzoek van mond-, kaak- en aangezichtschirurg Leander Dubois, verbonden aan het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein en aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. Hij promoveert vandaag aan de Universiteit van Amsterdam. 

In zijn proefschrift vergelijkt Dubois verschillende gangbare reconstructiemethoden, van traditioneel tot hypermodern. Moderne mogelijkheden op het gebied van beeldvorming, navigatie en implantaatproductie leidt tot de beste resultaten, concludeert Dubois. De bedoelde high-tech-behandelingen maken de reconstructies eenvoudiger, met meer controle over het eindresultaat.

Timmermansoog

Operaties waarbij de oogkas gereconstrueerd moet worden zijn vaak complex. Een implantaat kan wel op tien manieren worden geplaatst, maar er is er maar een de beste. Op de operatietafel wordt het zicht van de chirurg vaak belet door uitpuilend vet rond de oogkas waardoor hij niet geheel kan varen op zijn 'timmermansoog'. Wanneer de plaatsing niet optimaal is, kan het resultaat functionele problemen veroorzaken (bijvoorbeeld dubbel zien) of in esthetische zin tegenvallen. Op basis van vergelijkende onderzoeken maakt Dubois duidelijk dat de nieuwste navigatietechnieken de chirurg in staat stellen voorspelbaarder te werken en meer controle te hebben op de positionering van het implantaat. Slimme software helpt bij de indicatiestelling en kan ook helpen bij het controleren van de pasvorm van een implantaat. Ook een ontwerp 'op maat' voor de individuele patiënt is een optie. Dubois: "Met 3D-printers kunnen we het op maat gemaakte ontwerp printen en gebruiken voor de reconstructie." Om te zorgen dat het titanium-implantaat exact op de goede plaats belandt, zijn inmiddels technieken beschikbaar de te vergelijken zijn met auto-navigatie. Geleid door de techniek kan de chirurg de weg vinden voor de best mogelijke plaatsing. 
De uitkomsten van Dubois' onderzoek vormen een wetenschappelijk fundament voor het verbeteren van de voorspelbaarheid van oogkasreconstructies.

Terug naar boven