Nieuwsoverzicht

Speciaal 'hartkussentje' biedt ondersteuning na borstoperatie

Het hart op de juiste plaats

borstkankerkussentjes-190307-6726-low_res

Het St. Antonius Ziekenhuis geeft vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan sinds kort een ‘hartkussentje’ om de druk op de wond te verlichten. Het past precies onder de oksel en zorgt er zo voor dat de huid niet tegen de wond schuurt.

Mevrouw van der Landen uit Harmelen heeft deze week een borstoperatie gehad, met tegelijkertijd een reconstructie van haar borst. Dat betekent dat zij een week in het ziekenhuis verblijft. De operatie is goed verlopen. “Het was een lange operatie, maar ik heb er weinig van mee gekregen”, zegt ze. Verpleegkundig specialist Laurien Langen geeft haar een ‘hartkussentje’. Mevrouw Van der Landen is erg enthousiast over het kussentje. "Het voelt comfortabel aan tussen de wond en mijn arm."

Veertig kussentjes per maand

Anke Baas maakt al jaren bij haar thuis speciale hartkussentjes voor vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan. Eerst deed ze dat voor patiënten van het ziekenhuis in Woerden en inmiddels maakt Anke ook hartkussentjes voor het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht. Ze doet dit niet langer alleen, maar Anke heeft sinds kort hulp van een nieuwe vrijwilligster. Die extra hulp komt goed van pas. “Ik ben van 40 hartkussentjes per jaar naar 40 kussentjes per maand gegaan”, aldus Anke.

Stichting Roparun (externe link)is sponsor van de hartkussentjes. De stichting betaalt de stofjes en de vulling van de kussentjes. Anke gaat vervolgens met de stofjes aan de slag. Ze gebruikt hiervoor een speciale mal van een hart, knipt de stofjes op maat en naait het hart met behulp van de naaimachine in elkaar.

Anke Baas aan de naaimachine

Anke Baas maakt al jaren hartkussentjes voor vrouwen die een borstoperatie hebben ondergaan.

Voldoening

Anke haalt veel voldoening uit het naaien van de hartkussentjes. “Het vullen is wel een klus hoor, soms helpt mijn man hier ook bij. Ik  geniet vooral van het bij elkaar zoeken van mooie stofjes en het fantaseren welke vrouw dit kussentje krijgt. Het is fijn om op deze manier iets voor een ander te betekenen.”

Terug naar boven