Nieuwsoverzicht

St. Antonius bezorgt eiwitverrijkte voeding thuis bij oudere hartpatiënt

eiwitverrijkt-voeding_st._antonius-lr_0

Hoe doorstaan oudere hartpatiënten hun operatie als ze in de voorafgaande weken thuis al eiwitverrijkt brood, fruitsap, soep, zuivel en koekjes eten? Het St. Antonius wil antwoord op die vraag en doet hier onderzoek naar.

Uit een onderzoek dat Universiteit Wageningen eerder deed, blijkt dat mensen die de betreffende verrijkte producten frequent gebruiken dagelijks anderhalf keer meer aan eiwitten binnenkrijgen, zónder meer te eten. Oudere mensen hebben meer eiwitten nodig om in een goede, gezonde voedingstoestand te blijven. Dat geldt des te meer wanneer ze, bijvoorbeeld door ziekte, ondervoed zijn of moeten aansterken na een operatie.

Verder wetenschappelijk onderzoek moet nu uitwijzen wat het effect is als oudere patiënten die een hartklepbehandeling moeten ondergaan voorafgaand aan de operatie twee weken lang eiwitverrijkte producten eten en drinken. Vergroot het dagelijks gebruik van deze producten hun overlevingskans en herstellen ze sneller na de ingreep? Is hun kwaliteit van leven naderhand ook beter? Doel is om de zorg beter en doelmatiger te maken. Hierbij wordt primair gekeken naar de nationaal vastgestelde uitkomstindicatoren van Meetbaar Beter.

Hartklepproblemen

Een op de acht mensen van 75 jaar en ouder heeft last van hartklepproblemen. In ernstige gevallen wordt de klep vervangen. Dat kan tot op hoge leeftijd, maar zoals bij veel aandoeningen geldt, zijn ook hier de uitkomsten bij oudere patiënten vaak minder goed dan bij jongere patiënten. Ouderen liggen vaak langer in het ziekenhuis, hebben eerder last van complicaties en komen vaker terug voor een heropname.

Ondervoeding heeft daarbij een negatieve impact op de behandelresultaten, blijkt uit diverse studies. Wat niet meehelpt, is het feit dat de eiwitbehoefte bij het ouder worden toeneemt, terwijl de eetlust bij veel senioren juist vermindert. Meer eten per dag lijkt daarom geen optie. Door alledaagse producten te verrijken met eiwit, hoeven de deelnemers aan het onderzoek niet extra veel te eten om meer eiwitten binnen te krijgen. 

Samenwerking

Bij het meerjarige onderzoek onder honderden patiënten werkt het St. Antonius Ziekenhuis samen met onderzoeksinstituut IQ Healthcare,  Carezzo Nutrition (producent van eiwitverrijkte producten) en maaltijdleverancier Maaltijdservice.nl. Nina Zipfel, onderzoekster van het St. Antonius, hoopt op de studie te promoveren. Ze werkt daarbij volgens de principes van value-based health care (VBHC), een methode die demissionair minister van VWS Edith Schippers recent nog noemde in haar brief aan de Tweede Kamer over uitkomsttransparantie.

Zipfels onderzoek is een van de eerste in Nederland waarbij op wetenschappelijke basis wordt nagegaan hoe je uitkomstindicatoren kunt gebruiken om de gezondheid en het welzijn van patiënten te verbeteren. Door het resultaat met de resultaten van andere aan Meetbaar Beter deelnemende centra te vergelijken, zal worden vastgesteld of de voeding effect heeft.

Het St. Antonius zal jaarlijks ongeveer 200 patiënten met hartklepproblemen vragen om het innovatieve onderzoek mee te doen. Ze worden zowel voor, tijdens als ook na de ziekenhuisopname gemonitord. Het St. Antonius geeft hiermee invulling aan een bredere verantwoordelijkheid voor kwaliteit van zorg dan alleen tijdens de ziekenhuisopname.

Terug naar boven