St. Antonius biedt nieuwste behandeling bij beroerte

Een deel van de patiënten van het St. Antonius Ziekenhuis met een beroerte krijgt sinds kort het nieuwe medicijn Tenecteplase. Dit verlaagt vooral de kans op blijvende schade na een herseninfarct. Het St. Antonius is één van de eerste ziekenhuizen in Nederland die deze behandeling aan patiënten biedt.
Tenecteplase helpt om bloedstolsels in de hersenen op te lossen. Onderzoek laat zien dat dit medicijn in sommige gevallen beter werkt dan het meest gangbare medicijn alteplase. Patiënten houden na de behandeling vaak minder blijvende klachten. Daarom raadt ook de European Stroke Organisation (ESO) het gebruik van Tenecteplase aan.
Snellere en eenvoudigere behandeling
Een ander voordeel is dat Tenecteplase via één injectie wordt toegediend. Bij alteplase is een injectie én een infuus van een uur nodig. Dit maakt de behandeling sneller en makkelijker. Dat levert voordelen op in de spoedzorg, zowel voor zorgverleners als voor patiënten. “Het betekent niet dat we méér patiënten kunnen behandelen, maar het zorgt wel voor betere doorstroming op de spoedeisende hulp en dus meer rust op de afdeling,” zegt Saskia Drost, physician assistant op de spoedeisende hulp.
Patiënten bij wie het stolsel weggehaald moet worden, kunnen hierdoor eerder naar de interventieradioloog voor die vervolgbehandeling.
Eerste resultaten positief
Het St. Antonius behandelt elk jaar ruim 660 mensen met een beroerte. Ongeveer een kwart van hen kan het nieuwe medicijn krijgen. De richtlijnen van de Nederlandse Vereniging van Neurologie wordt naar verwachting hier binnenkort op aangepast. Het St. Antonius loopt hierop vooruit. Drost: “We hebben inmiddels 40 patiënten behandeld met Tenecteplase. De eerste resultaten zijn goed.”