Nieuwsoverzicht

St. Antonius Geboortezorg biedt vanaf 1 september de 13 wekenecho aan

echo_13_weken

Als je zwanger bent, heb je recht op twee echo’s: de termijnecho en het Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO), oftewel de 20 wekenecho. Vanaf 1 september 2021 wordt landelijk de 13 wekenecho ingevoerd en kun je als zwangere voortaan ook kiezen voor deze echo. Ook het St. Antonius Ziekenhuis gaat deze 13 wekenecho aanbieden.

Wat is de 13 wekenecho?

De 13 wekenecho kan gemaakt worden tussen 12+3 en 14+3 weken zwangerschap. Het is medische echo, waarbij alvast bepaalde lichamelijke afwijkingen bij het kindje kunnen worden waargenomen. De 13 wekenecho maakt de 20 wekenecho niet overbodig, omdat rond 20 weken afwijkingen kunnen worden gezien die bij 13 weken nog niet zichtbaar zijn. 

Meer tijd voor nader onderzoek

De 13 wekenecho is onderdeel van een landelijke wetenschappelijke studie; de IMITAS Studie (IMplementation of fIrst Trimester Anomaly Scan). Omdat het een onderzoek betreft moeten zwangeren van tevoren schriftelijk toestemming geven voor het gebruik van hun gegevens. De resultaten van de studie worden gebruikt om de voor- en nadelen te bepalen van de 13 wekenecho. Tijdens de 13 wekenecho kunnen al sommige (ernstige) afwijkingen opgespoord worden. Zowel de 13 als de 20 wekenecho geven geen volledige garanties op een gezond kindje, niet alle afwijkingen zijn op te sporen met deze echo's.

Het grote voordeel is dat meer tijd beschikbaar komt die kan worden gebruikt om nader (genetisch) onderzoek te doen en meer tijd voor de ouders om beslissingen te nemen.
Nadelen zouden kunnen zijn dat de 13 wekenecho meer onrust en onzekerheid met zich mee brengt. Tijdens dit onderzoek wordt verder ook gekeken hoe zwangeren, partners en zorgverleners deze echo ervaren door middel van online vragenlijsten. 

Tijdens deze echo wordt niet gekeken naar het geslacht van het kindje. De echo wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Gecertificeerde echoscopisten

Alle echoscopisten en counselors van St. Antonius Geboortezorg hebben een speciale opleiding gevolgd en zijn gecertificeerd. Na een uitgebreid gesprek met onze zorgverlener, kies je zelf of je deze echo wilt laten maken. 

Wij kijken er naar uit om jullie te zien bij de 13 weken echo!

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.pns.nl(externe link) of www.13wekenecho.org(externe link). Er is ook een folder over de 13 wekenecho(externe link).

Terug naar boven