Nieuwsoverzicht

St. Antonius start nieuwe opleiding Acute Zorg

baz-opleiding.jpg

Als de coronacrisis één ding heeft duidelijk gemaakt, is het wel dat voldoende zorgpersoneel cruciaal is. Vooral in de Acute Zorg, waar de Spoedeisende Hulp en Intensive Care onder vallen, dreigt een tekort aan zorgmedewerkers. En dat terwijl juist op die afdelingen in deze tijden een beroep wordt gedaan. Het St. Antonius Ziekenhuis start daarom met de nieuwe opleiding ‘Basis Acute Zorg’ (BAZ) om versneld verpleegkundigen voor de acute zorg te werven en op te leiden. 

De plannen voor deze nieuwe opleiding lagen er al langer, maar de coronacrisis heeft de uitvoering ervan in een stroomversnelling gebracht. “Het ministerie van VWS heeft alle opleidingsziekenhuizen, waaronder ook het St. Antonius, onlangs gevraagd om de opleiding ‘Basis Acute Zorg’ versneld te ontwikkelen”, aldus Yvonne Herkelman, Opleider bij de St. Antonius Academie. “Op deze manier zorgen we met elkaar voor meer personeel om de benodigde aantallen IC-bedden in Nederland ook daadwerkelijk te kunnen inzetten.” 

Uitdagend

De nieuwe BAZ opleiding is bedoeld voor verpleegkundigen, die al een HBO-V of MBO niveau 4 diploma op zak hebben. Tijdens de opleiding, die in totaal 6 maanden duurt, leren verpleegkundigen hoe zij zelfstandig patiënten in de Acute Zorg opvangen. “Het is een uitdagende opleiding”, aldus Herkelman. “Zo leren verpleegkundigen de vitale functies bewaken, oefenen ze met elektrocardiografie en komt het toedienen van medicatie aan de orde." 

Na het afronden van de opleiding kunnen de verpleegkundigen aan de slag op de Intensive Care (IC), Medium Care (MC), Spoedeisende Hulp (SEH) en op de Hartbewaking (CCU). “Dit betekent dat zij niet alleen kunnen assisteren tijdens een eventuele tweede coronagolf, maar ook andere patiënten in de Acute Zorg kunnen verplegen”. 

De nieuwe BAZ opleiding start in oktober. Stuur voor meer informatie een e-mail naar academie@antoniusacademie.nl Bekijk ook de vacature op de website van Werkenbijantonius.nl

Terug naar boven