Thuismonitoring voor hartpatiënten uitgebreid
Nieuwe manier om thuis hartfilmpjes te maken

Sinds deze maand zijn de mogelijkheden voor de thuismonitoring van hartpatiënten uitgebreid en verbeterd. Patiënten kunnen voortaan thuis eenvoudig een hartfilmpje (ECG) maken en dit op afstand door het ziekenhuis laten beoordelen. Deze nieuwe methode is geschikt voor patiënten met hartkloppingen die zeer hinderlijk zijn, maar slechts af en toe optreden.
Traditionele onderzoeken zoals een ECG of holteronderzoek (een ECG van 24-48 uur) volstaan bij deze hartkloppingen niet altijd, omdat de klachten niet altijd op deze registratiemomenten voorkomen.
Voor patiënten heeft deze nieuwe vorm van thuismonitoring als voordeel dat zij minder vaak naar hun huisarts of het ziekenhuis hoeven te komen en minder stress ervaren bij het registreren van hun hartkloppingen.
Thuismonitoring was al mogelijk voor hartpatiënten met boezemfibrilleren, hartfalen en endocarditis. Met deze nieuwe methode breiden we deze mogelijkheden voor hartpatiënten verder uit. Hiermee dragen we bij aan de ambities van het programma Zorgtransformatie onder het motto zelf als het kan, thuis als het kan en digitaal als het kan.
Werking hartfilmpje thuis

Het hartfilmpje wordt gemaakt met een mini-ECG apparaatje met drie elektroden. Dit apparaatje is heel klein, zo groot als een autosleutel, en wordt verbonden aan de smartphone van de patiënt. De patiënt kan het apparaat dus altijd makkelijk bij zich dragen.
De patiënt krijgt het apparaat twee maanden mee naar huis en kan een hartfilmpje maken als hij klachten heeft. Via de Thuismeet-app deelt de patiënt de hartfilmpjes met het team Thuismonitoring. De verpleegkundigen beoordelen de ECG’s en stemmen deze af met een laborant van de hartfunctie en de cardioloog. Zo is het in een aantal gevallen toch mogelijk een diagnose te stellen.