Nieuwsoverzicht

Wereld Hepatitis Dag

Preventie en herkenning van levensbelang

wereld_hepatitisdag_0

Vandaag is het Wereld Hepatitis Dag. Onze MDL-arts Mark Stolk was te gast bij radio M Utrecht en benadrukte het belang van preventie en herkenning: “Hepatitis komt heel veel voor en kan een sluipmoordenaar zijn.”

Hepatitis kent meerdere vormen. Mark Stolk: “Met name de virale vormen Hepatitis B en C komen veel voor en kunnen gevaarlijk zijn. De overdracht gaat via bloedcontact en dat kan op verschillende manieren. In bepaalde landen komt het voor dat de moeder het kind besmet bij de geboorte. Maar een besmetting met Hepatitis C kun je ook oplopen door drugsgebruik met naalden of als een tatoeage of piercing niet hygiënisch is aangebracht. Hepatitis B kan ook via seksueel contact worden overgedragen.”

Niet iedereen merkt een besmetting direct. “Acute hepatitis merk je wel, dan krijg je klachten zoals een gelige huidskleur. Maar je kunt ook besmet zijn zonder dit direct te merken. De hepatitis nestelt zich dan ongemerkt in de lever, waar littekenvorming uiteindelijk kan leiden tot mogelijk dodelijke aandoeningen zoals levercirrose of leverkanker.”

In Nederland worden kinderen ingeënt tegen Hepatitis B. En gelukkig zijn in de afgelopen jaren de medicatie en behandelingen ook aanzienlijk verbeterd. Mark Stolk: “Het St. Antonius Ziekenhuis is een gecertificeerd hepatitis expertisecentrum, waar patiënten terechtkunnen voor de nieuwste behandelingen. Voor Hepatitis C zijn er nu kuren met kans op 100% genezing; voor Hepatis B zijn er goede medicijnen met weinig bijwerkingen.”

Preventie is evenwel het beste. Mark Stolk: “Wees er alert op dat je makkelijk hepatitis kunt oplopen en let op de hygiëne, bijvoorbeeld als je een tatoeage of piercing laat zetten.”

Meer info:

Het fragment met dr. Mark Stolk is terug te luisteren via de website van radio M Utrecht (programma: Aan Tafel, tijdstip circa 13:40 uur)

Terug naar boven