Nieuwsoverzicht

'Dankzij beeldbellen voel je je minder patiënt'

beeldbellen-diabetes-centraal-200623-0309

Door de coronacrisis is zorg op afstand populairder dan ooit. Ook in het St. Antonius Ziekenhuis vinden afspraken steeds vaker telefonisch of online plaats. Diabetes Centraal, diabeteszorg voor kinderen, loopt hierin voorop. Op 16 maart werden alle afspraken op de polikliniek direct omgezet naar video afspraken. Het beeldbellen bevalt zo goed dat het een blijvend onderdeel van de kinderdiabeteszorg zal zijn. 

“Een video afspraak met een patiënt kon eerder ook al wel, maar er werd nog niet veel gebruik van gemaakt. De coronacrisis heeft hier verandering in gebracht. We zijn er nu heel actief mee aan de slag te gaan”, aldus Jannet Saarloos, afdelingshoofd van Diabetes Centraal. De dag nadat Mark Rutte de persconferentie hield waarin hij iedereen opriep zoveel mogelijk binnen te blijven, was Diabetes Centraal volledig ingericht op beeldbellen. 

Sneller tot de kern

Gemiddeld doen de kinderartsen en de kinderdiabetesverpleegkundigen nu zo’n 40 video afspraken per week. “In het begin was het even wennen, maar al snel zagen we er de meerwaarde van in”, aldus kinderdiabetesverpleegkundige Brenda Popijus. “Patiënten hebben geen reistijd en ook ons scheelt het tijd. De gesprekken zijn efficiënter en concreter; dankzij beeldbellen kom je sneller tot de kern.”

Dat herkent ook Sarah van Schaik, moeder van de 5-jarige Olivia. Midden in coronatijd kwamen ze erachter dat Olivia diabetes type 1 heeft. Alleen voor de diagnose zijn ze naar het ziekenhuis geweest; de rest van de afspraken vond online plaats. Hoe ze Olivia moeten prikken en het slangetje van de insulinepomp vervangen, leerden Van Schaik en haar partner digitaal. 

“Dat ging heel goed. De kinderdiabetesverpleegkundige legde alles goed uit en ik vond het juist wel fijn dat we dit thuis konden doen. Je bent in je eigen vertrouwde omgeving en dat maakt het heel relaxed. Ook voor Olivia.” Elke week hebben ze een video afspraak met de kinderdiabetesverpleegkundige of diëtist. “Heel fijn dat die mogelijkheid er is. We hebben vier kinderen en dan is het een behoorlijke onderneming om voor elke afspraak naar het ziekenhuis te komen.

Kansen

Ook de andere poliklinieken in het St. Antonius Ziekenhuis werken inmiddels vaker met telefonische en online afspraken. Niet alleen noodgedwongen omdat er vanwege de 1,5 metermaatregel minder bezoekers welkom zijn in het ziekenhuis, maar ook omdat veel poliklinieken er inmiddels de voordelen van inzien. 

Volgens Saarloos laat dit zien dat de coronacrisis ook mooie kansen biedt. “We maken nu met elkaar afspraken over wanneer het echt noodzakelijk is om patiënten op de poli te zien en wanneer dit eventueel vervangen kan worden door zorg op afstand.” Wat Sarah van Schaik betreft, blijven de meeste van de afspraken van haar dochter online plaatsvinden. “Op deze manier is chronisch ziek zijn een stuk minder belastend. Omdat je niet in het ziekenhuis bent, voel je je minder patiënt.”  

Terug naar boven