Nieuwsoverzicht

St. Antonius gaat zorg anders organiseren: soepeler zorgtraject voor patiënten

Van ‘hokjesdenken’ per specialisme, naar gezamenlijke aanpak per aandoening

Op dit moment is de zorg in de meeste ziekenhuizen georganiseerd vanuit expertises, de verschillende specialismen. Dat komt de zorg binnen dat specialisme ten goede, maar tegelijkertijd zorgt het niet altijd voor de best passende zorg voor iedere patiënt op het juiste moment. Het St. Antonius Ziekenhuis gelooft dat de zorg beter en efficiënter kan, door zich meer multidisciplinair te organiseren rondom specifieke patiëntgroepen, in zogenoemde zorgketens.

Soepele zorgreis

In de St. Antonius zorgketens werken zorgprofessionals en ondersteunende functies nauw samen. Elke schakel in de keten is met elkaar verbonden. Van medisch specialisten en verpleegkundigen tot balie- en kwaliteitsmedewerkers, maar ook medewerkers ICT en financiën zijn actief betrokken. Iedereen heeft zicht op de kwaliteit, voelt verantwoordelijkheid en krijgt ook de ruimte verbeteringen te initiëren. Samen zorgen ze ervoor dat de kwaliteit verbetert en de ‘reis’ van iedere patiënt zo soepel mogelijk verloopt. “Dat heeft ook een positieve invloed op ieders werkplezier”, verwacht Mark van der Laan, voorzitter medisch specialisten: “Met de invoering van de zorgketens zetten we bovenal de volgende stap in waardegedreven zorg. Iedere stap in het behandeltraject moet waarde toevoegen voor de patiënt.”

Unieke combinatie

“Twee belangrijke voorwaarden om goede zorg te kunnen leveren komen nu samen in deze zorgketens, zegt Douwe Biesma, voorzitter Raad van Bestuur. “Het organiseren van zorg rondom de ‘patiëntreis’ én tegelijkertijd uitkomsten verbeteren gericht op kwaliteit van leven. Die combinatie is uniek in Nederland en wij geloven erin dat dit ons gaat helpen om uiteindelijk tot de best passende zorg voor iedere patiënt te komen.”

Ambitieus experiment

Biesma: “Het opnieuw inrichten van onze zorg in zorgketens is een ambitieus experiment. We zijn daarom vooralsnog gestart met een pilot van een jaar, waarin we zorgketens voor vier aandoeningen inrichten: borstkanker, darmkanker, prostaatkanker en heupfracturen bij de oudere patiënt. Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, denken we dat dit niet alleen een grote bijdrage gaat leveren aan de kwaliteit van zorg, maar ook enorm gaat helpen om zorg in de toekomst betaalbaar en toegankelijk te houden. Aan het eind van dit jaar evalueren we het experiment en beslissen we of en hoe we dit verder uitbreiden.”

Terug naar boven