Behandelingen & onderzoeken Nucleaire Geneeskunde

Onderzoek werking van het neusslijmvlies (Nasaal Mucocilliair Transport)

Bij dit onderzoek wordt de werking van het neusslijmvlies in beeld gebracht met behulp van een radioactieve stof en een gammacamera.

Dit onderzoek wordt meestal gedaan als er sprake is van een langdurig verstopte neus of een loopneus.

Voorbereiding

Neusdruppels en neussprays kunnen het onderzoek verstoren. Daarom mag u deze in de 14 dagen voor het onderzoek niet gebruiken.

Onderzoek

Bij dit onderzoek gaan we na hoe goed het neusslijmvlies werkt. Dit doen we door te kijken hoe een druppel vloeistof zich door de neus beweegt. Het onderzoek gaat als volgt:

  • U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de afdeling Nucleaire Geneeskunde.
  • Een laborant haalt u op en brengt u naar de onderzoekskamer. Tijdens het onderzoek kunt u uw kleren gewoon aanhouden.
  • Tijdens het onderzoek zit u met de zijkant van uw hoofd vlak voor de camera.  Om het hoofd zo stil mogelijk te kunnen houden zit u met uw hoofd in een hoofdsteun.
  • Op het puntje van uw neus en vlak achter uw oor plakt de laborant een pleistertje dat zichtbaar is op de camera. Dit is nodig om de beweging van de druppel door uw neus te kunnen meten.
  • De nucleair geneeskundige brengt met een pipet een druppel radioactieve vloeistof in uw neus. Deze vloeistof irriteert niet en heeft geen bijwerkingen. Alleen het aanbrengen in de neus kan wat vreemd aanvoelen .
  • Daarna maakt de laborant 20 minuten lang foto’s. In die tijd is het belangrijk dat u door de mond ademt en de neus niet ophaalt. Na afloop worden de pleisters verwijderd .

Nazorg

Het onderzoek van het neusslijmvlies kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden/fietsen/lopen/met openbaar vervoer. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent. 

Contact met anderen

De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is verwaarloosbaar klein. Er zijn geen speciale maatregelen in de omgang met anderen nodig. 

Uitslag

De uitslag van het onderzoek is binnen 7 werkdagen bekend bij de specialist.

Gerelateerde informatie

Code NG 82-O

Terug naar boven