Aandoeningen

Obesitas (ernstig overgewicht)

Heeft u al langere tijd ernstig overgewicht en overweegt u een operatieve ingreep? Een operatie helpt u anders en minder te eten, waardoor u afvalt. Doordat u gewicht verliest, verminderen ook de gezondheidsrisico's die door overgewicht kunnen ontstaan.

Het doel van de operatie is om klachten te verminderen en gezondheidsrisico's te beperken. Heeft u naast overgewicht ook diabetes, een hoge bloeddruk en/of gewrichtsklachten? Dan zijn dat extra redenen om een operatie te overwegen.

Op deze pagina snel naar

Meer over obesitas

Voor wie zijn de behandelingen bedoeld?

Het St. Antonius Obesitascentrum behandelt mensen die al jaren lijden onder hun lichaamsgewicht. Een operatieve behandeling heeft ingrijpende gevolgen en wordt alleen gedaan als andere manieren om gewicht te verliezen niet helpen.

De voorwaarde is dat uw Body Mass Index (BMI) hoger is dan 40 of tussen de 35 en 40 met ernstige bijkomende ziekten, zoals diabetes of een verhoogde bloeddruk. Er zijn verschillende soorten operaties.

Vanzelfsprekend gaan we bij het maken van een keuze voor een bepaalde ingreep niet over één nacht ijs. Daar denken we samen met u goed over na, zetten alle voor - en nadelen op een rij en bekijken wat de gevolgen van de ingreep voor u zullen zijn.

Uw behandelteam staat u met raad en daad terzijde.

Een patiënt omringd door het team van het Obesitascentrum.

Wat is ernstig overgewicht?

De mate van overgewicht kunt u bepalen door uw Body Mass Index (BMI) te berekenen. Dat doet u als volgt.
Noteer uw gewicht in kilo's en uw lengte in meters. Deel uw gewicht door uw lengte en deel de uitkomst nogmaals door uw lengte.

Bijvoorbeeld: u bent 1.79 lang en weegt 105 kilo> 105 kg : 1.79 m = 54.7 : 1.79 = BMI 32.7
Dit betekent dat u te zwaar bent (zie schaal hieronder). Er sprake is van obesitas. 

Bereken hier uw BMI.

De onderstaande schaal geeft aan of er sprake is van een gezond gewicht, overgewicht of obesitas.

 • BMI tussen 18,5 en 25  gezond gewicht
 • BMI tussen 25 - 30   overgewicht
 • BMI tussen 30 - 35   obesitas
 • BMI tussen 35 - 40  ernstige obesitas
 • BMI hoger dan 40  morbide obesitas

Bij een sterk verhoogde BMI is de kans op gezondheidsproblemen erg groot.

De risico's van ernstig overgewicht

Extreem overgewicht kan ernstige lichamelijke klachten veroorzaken en zelfs uw levensverwachting bekorten. Bij veel mensen met overgewicht zijn de gewrichten te zwaar belast waardoor ze kunnen gaan slijten. Maar er zijn veel meer gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij mensen met overgewicht:

 • suikerziekte (diabetes mellitus)
 • hart- en vaatziekten (bijvoorbeeld een hartinfarct)
 • hoge bloeddruk
 • slaapapnoe (ademstilstanden tijdens de slaap)
 • galstenen
 • longziekten
 • onvruchtbaarheid

Deze aandoeningen kunnen een extra reden zijn voor een behandeling in het St. Antonius Obesitascentrum. 

De juiste behandeling bepalen

Het Obesitascentrum biedt een breed scala aan operatieve ingrepen en beschikt over veel kennis en expertise op dit specifieke onderdeel van de medische wetenschap. Het is dan ook niet vreemd dat patiënten uit het hele land en met de meest uiteenlopende klachten hun weg naar ons centrum weten te vinden.

Het behandelteam gaat aan de slag

Als u zich bij ons meldt voor een behandeling maakt u direct kennis met de leden van het behandelteam. Dit team bestaat uit een obesitasverpleegkundige, diëtist, psycholoog, internist en een chirurg.

Het team zoekt samen met u uit welke behandeling en operatie voor u het meest geschikt is, voordat u een definitief besluit neemt. Een aantal zaken speelt daarbij een rol. Uw leeftijd bijvoorbeeld, maar ook uw leef- en eetpatroon en eventuele gezondheidsklachten.

Bij het maken van een keuze voor een behandeling zal uiteindelijk een combinatie van factoren de doorslag geven.

Behandelingen

Het St. Antonius Obesitascentrum biedt verschillende operaties. De meest bekende zijn: maagband, gastric bypass en gastric sleeve. Het kan ook voorkomen dat een operatie niet mogelijk of wenselijk is.

Expertise en ervaring

Het Obesitascentrum biedt een breed scala aan operatieve ingrepen en beschikt over veel kennis en expertise op dit specifieke onderdeel van de medische wetenschap.

Multidisciplinair team

In het St. Antonius Obesitascentrum wordt u behandeld door een team van specialisten uit verschillende disciplines binnen ons ziekenhuis. Hieronder vindt u meer informatie over de deelnemende disciplines en hun taken binnen dit team.

Anesthesiologen

De anesthesiologen verrichten bij uw operatie de anesthesie (narcose). Wij horen geregeld dat patiënten in andere bariatrische centra niet geopereerd kunnen worden vanwege het anesthesierisico. Door onze kennis en ervaring met het opereren van kwetsbare patiëntengroepen, is hiervan bij ons vrijwel nooit sprake.

Chirurgen

De chirurgen van het St. Antonius Obesitascentrum voeren de operatie uit. Zij plaatsen bijvoorbeeld een maagband of voeren een maagverkleining uit. 

Diëtisten

Na de operatie is uw maag kleiner geworden. Na uw operatie zult u daarom anders moeten gaan eten. Onze diëtisten geven u een persoonlijk voedingsadvies mee.

Internisten

Interne geneeskunde houdt zich bezig met de diagnostiek en de behandeling van ziekten van de organen. Binnen dit specialisme hebben de internisten ieder hun eigen aandachtsgebied bijvoorbeeld vasculaire geneeskunde, diabetes mellitus en reumatologie. Omdat ernstig overgewicht ook andere gezondheidssklachten met zich mee kan brengen, maken ook internisten onderdeel uit van ons team.


Obesitasverpleegkundigen

De obesitasverpleegkundigen zijn de spinnen in ons web. Zij hebben veel ervaring in de zorg rond de obesitaspatiënt en hebben in Amerika speciale opleiding voor bariatrisch verpleegkundigen gevolgd. Onze obesitasverpleegkundigen zijn voor, gedurende en na uw behandeling uw eerste aanspreekpunt en zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden.  

Plastisch chirurgen

Na uw operaties zult u waarschijnlijk veel afvallen. Hierdoor kunt u last krijgen van overtollig vel en kan het zijn dat u een buikwandcorrectie overweegt. Hiervoor kunt u terecht bij één van onze plastisch chirurgen. Wij raden u echter aan hier een aantal jaren te wachten totdat uw gewicht zich heeft gestabiliseerd.

Psychologen

Een operatie kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Onze psychologen bieden u voor en na uw operatie psychische ondersteuning.

Toon meer

De chirurgen

De volgende chirurgen zijn verbonden aan het St. Antonius Obesitascentrum:

Dr. M.J. Wiezer, GE-chirurg

Na zijn opleiding tot chirurg in Amsterdam en Haarlem kwam Wiezer voor zijn vervolgopleiding gastro-intestinale en bariatrische chirurgie naar het UMCU en St. Antonius, waar hij sinds 2006 werkzaam is als staflid. Hij is gespecialiseerd in chirurgie van de maag, slokdarm en de dikke darm, waarbij hij deze operaties bij voorkeur laparoscopisch verricht.

Dr. W. te Riele, GE-chirurg

Te Riele volgde zijn opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en het UMC Utrecht. Na het voltooien van de opleiding tot laparoscopisch bariatrisch chirurg eind 2012, is hij ruim anderhalf jaar werkzaam geweest als fellow chirurgie in het AMC in Amsterdam en het OLVG in Amsterdam om zich verder te bekwamen in de laparoscopische bovenbuikchirurgie. Hij is sinds oktober 2014 werkzaam als chirurg in het St. Antonius Ziekenhuis.

Dr. N.A.T. Wijffels, chirurg

Wijffels is sinds 2010 werkzaam als chirurg in het St. Antonius Ziekenhuis.

Toon meer

Advies en second opinion

Bent u elders in behandeling geweest? Ook dan kunt u bij ons terecht voor advies, een aanvullende behandeling of nazorg. 

Twijfelt u over een voorgestelde operatie of behandeling? Maak dan een afspraak in ons centrum voor een informatief gesprek of second opinion. Bel ons gerust.

Toon meer

Vergoeding door zorgverzekeraars

De operatieve behandeling van obesitas wordt vergoed.

Obesitas is een chronische ziekte, waarvan de operatieve behandeling in een regulier ziekenhuis door de zorgverzekeraars wordt vergoed.  Wanneer binnen het St. Antonius Obesitascentrum is vastgesteld dat een operatie voor u een geschikte behandeling is, dan voldoet u aan de internationaal geaccepteerde criteria die gelden voor deze operatie. Uw behandeling wordt dan door de zorgverzekeraars vergoed.

Toon meer

Gerelateerde informatie

Code
CHI-OD-A-1