Aandoeningen

Obesitas (ernstig overgewicht)

Ernstig overgewicht (obesitas) is vaak bedreigend voor de gezondheid. Het kan veel lichamelijke klachten veroorzaken en zelfs de levensverwachting verkorten. Bij veel mensen met overgewicht zijn de gewrichten te zwaar belast, waardoor ze kunnen gaan slijten. Maar er zijn veel meer gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij mensen met overgewicht.

In bepaalde gevallen is een maagverkleinende operatie een mogelijkheid om klachten te verminderen en gezondheidsrisico’s te beperken. Een dergelijke operatie heeft ingrijpende gevolgen en wordt alleen gedaan als andere manieren om gewicht te verliezen niet helpen. 

Op deze pagina snel naar

Meer over obesitas

Wat is ernstig overgewicht?

De mate van overgewicht wordt bepaald door de Body Mass Index (BMI). U kunt uw BMI zelf berekenen. Dat gaat als volgt:

Noteer uw gewicht in kilo's en uw lengte in meters. Deel uw gewicht door uw lengte en deel deze uitkomst nogmaals door uw lengte.

Bijvoorbeeld: u bent 1.79 lang en weegt 105 kilo:

105 kg : 1.79 m = 54.7 : 1.79 = BMI 32.7 
Bereken hier uw BMI.

Als uw BMI hoger is dan 25 is er sprake van overgewicht. Pas vanaf een score van 40 of hoger is er sprake van zeer schadelijk overgewicht. Dit heet morbide obesitas. Hierbij is de kans op gezondheidsproblemen erg groot.

 • Bij een BMI hoger dan 25 is er sprake van overgewicht maar is een operatie niet nodig.
 • Bij een BMI tussen 35 en 40 is een operatie alleen mogelijk als u ook andere ziekten heeft die te maken hebben met uw overgewicht.
 • Bij een BMI hoger dan 40 komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een operatie.

Gezond gewicht, overgewicht of obesitas

De onderstaande schaal geeft aan of er sprake is van een gezond gewicht, overgewicht of obesitas.

 • BMI tussen 18,5 en 25 is een gezond gewicht
 • BMI tussen 25 en 30 is overgewicht
 • BMI tussen 30 en 35 is obesitas
 • BMI tussen 35 en 40 is ernstige obesitas
 • BMI hoger dan 40 is morbide obesitas 

Het St. Antonius Obesitascentrum

Een patiënt omringd door het team van het Obesitascentrum.

De chirurgen van het St. Antonius Obesitascentrum hebben veel ervaring met obesitasoperaties. Naast een operatieve behandeling zijn er in het St. Antonius ook niet-operatieve behandelingen voor mensen met ernstig overgewicht mogelijk. Onze afdeling Psychiatrie & Psychologie verzorgt deze behandelprogramma’s. 

Symptomen

Ernstig overgewicht kan leiden tot de volgende klachten:

 • hart- en vaatziekten
 • diabetes
 • slaapapnoe (ademstilstanden tijdens de slaap)
 • galstenen
 • gewrichtsslijtage (artrose)
 • hoge bloeddruk
 • longziekten
 • onvruchtbaarheid

Onderzoeken

Voortraject en screening

Voordat besloten wordt of u in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie, start er een screening door meerdere disciplines. In principe verloopt deze screening via de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Voorbereiding Nederlandse Obesitaskliniek

 • U krijgt een oriëntatiegesprek om kennis te maken met de Nederlandse Obesitas Kliniek en het St. Antonius Ziekenhuis. Tijdens dit gesprek krijgt u algemene informatie.
 • U krijgt een multidisciplinaire screening door een arts, diëtist, psycholoog en bewegingsdeskundige. Zij onderzoeken of deze behandeling geschikt is voor u.
 • Als het team van de Nederlandse Obesitas Kliniek en de chirurg van het St. Antonius Ziekenhuis akkoord gaan met de operatie, krijgt u een voorlichtingsbijeenkomst en een gesprek met de chirurg in het St. Antonius. De chirurg bespreekt welke operatie bij u mogelijk is. Daarna komt u op een wachtlijst en heeft u een gesprek met de anesthesist.
 • Als u akkoord heeft voor de operatie start de voorbereidingsfase bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Hierbij wordt u voorbereid op veranderingen in leefstijl.

Voorbereiding St. Antonius Obesitascentrum

Als u al eerder een operatie voor uw overgewicht heeft gehad, wordt u opgeroepen en gescreend in het St. Antonius Obesitascentrum. Tijdens de onderzoeksperiode heeft u gesprekken met:

 • De obesitasverpleegkundige en de chirurg.
 • De psycholoog (nadat u eerst een vragenlijst heeft ingevuld).
 • De diëtist (aan de hand van een vooraf ingevuld eetdagboek).
 • De internist (als dit nodig is).

Behandelingen

Het St. Antonius Obesitascentrum biedt verschillende operaties. De meest bekende zijn:

 • maagbandoperatie
 • gastric bypass
 • gastric sleeve

Het kan ook voorkomen dat een operatie niet mogelijk of wenselijk is.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Obesitascentrum behandelt mensen die al jaren lijden onder hun te hoge lichaamsgewicht. Het centrum biedt een breed scala aan operatieve ingrepen en heeft veel kennis en expertise van het behandelen van overgewicht. Het werkt samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) om mensen met obesitas op een verantwoorde manier naar een gezond gewicht te begeleiden. De Nederlandse Obesitas Kliniek is de grootste zelfstandige kliniek voor het screenen en begeleiden van mensen met obesitas. Deze kliniek werkt nauw samen met topklinische ziekenhuizen zoals het St. Antonius Ziekenhuis.

Een van de grootste centra 

Het St. Antonius verricht jaarlijks ongeveer 700 operaties om mensen met obesitas te helpen gewicht te verliezen. Hiermee is het Obesitascentrum van het St. Antonius een van de grootste centra van Nederland.

Advies op maat

Het St. Antonius Ziekenhuis en de Nederlandse Obesitas Kliniek bieden mensen met obesitas een persoonlijk en intensief traject op maat. Onze behandeling is gericht op leefstijlverandering en wordt vaak ondersteund door een operatie. Ook kunt u bij ons terecht voor onafhankelijk advies, bijvoorbeeld voor een second opinion. Bent u ergens anders geopereerd, maar mist u begeleiding en heeft u behoefte aan nazorg? Ook dan bent u welkom in ons centrum.

Multidisciplinair team

In het St. Antonius Obesitascentrum wordt u behandeld door een team van specialisten uit verschillende disciplines van ons ziekenhuis. Zo werken anesthesiologen, chirurgen, diëtisten, internisten, obesitasverpleegkundigen, plastisch chirurgen en psychologen nauw met elkaar samen.

Zorgresultaten

Het St. Antonius heeft infographics gemaakt, die inzichtelijk maken welk resultaat een patiënt van een behandeling bij ernstig overgewicht kan verwachten.

Multidisciplinair team

In het St. Antonius Obesitascentrum wordt u behandeld door een team van specialisten uit verschillende disciplines binnen ons ziekenhuis. Hieronder vindt u meer informatie over de deelnemende disciplines en hun taken binnen dit team.

Anesthesiologen

De anesthesiologen verrichten bij uw operatie de anesthesie (narcose). Wij horen geregeld dat patiënten in andere bariatrische centra niet geopereerd kunnen worden vanwege het anesthesierisico. Door onze kennis en ervaring met het opereren van kwetsbare patiëntengroepen, is hiervan bij ons vrijwel nooit sprake.

Chirurgen

De chirurgen van het St. Antonius Obesitascentrum voeren de operatie uit. Zij plaatsen bijvoorbeeld een maagband of voeren een maagverkleining uit. 

Diëtisten

Na de operatie is uw maag kleiner geworden. Na uw operatie zult u daarom anders moeten gaan eten. Onze diëtisten geven u een persoonlijk voedingsadvies mee.

Internisten

Interne geneeskunde houdt zich bezig met de diagnostiek en de behandeling van ziekten van de organen. Binnen dit specialisme hebben de internisten ieder hun eigen aandachtsgebied bijvoorbeeld vasculaire geneeskunde, diabetes mellitus en reumatologie. Omdat ernstig overgewicht ook andere gezondheidssklachten met zich mee kan brengen, maken ook internisten onderdeel uit van ons team.

Obesitasverpleegkundigen

De obesitasverpleegkundigen zijn de spinnen in ons web. Zij hebben veel ervaring in de zorg rond de obesitaspatiënt en hebben in Amerika speciale opleiding voor bariatrisch verpleegkundigen gevolgd. Onze obesitasverpleegkundigen zijn voor, gedurende en na uw behandeling uw eerste aanspreekpunt en zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden.  

Plastisch chirurgen

Na uw operaties zult u waarschijnlijk veel afvallen. Hierdoor kunt u last krijgen van overtollig vel en kan het zijn dat u een buikwandcorrectie overweegt. Hiervoor kunt u terecht bij één van onze plastisch chirurgen. Wij raden u echter aan hier een aantal jaren te wachten totdat uw gewicht zich heeft gestabiliseerd.

Psychologen

Een operatie kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Onze psychologen bieden u voor en na uw operatie psychische ondersteuning.

Toon meer

De chirurgen

De volgende chirurgen zijn verbonden aan het St. Antonius Obesitascentrum:

Dr. M.J. Wiezer, GE-chirurg

Na zijn opleiding tot chirurg in Amsterdam en Haarlem kwam dr. M.J. Wiezer voor zijn vervolgopleiding gastro-intestinale en bariatrische chirurgie naar het UMCU en St. Antonius, waar hij sinds 2006 werkzaam is als staflid. Hij is gespecialiseerd in chirurgie van de maag, slokdarm en dikke darm, waarbij hij deze operaties bij voorkeur laparoscopisch verricht.

Dr. W. te Riele, GE-chirurg

Dr. W. te Riele volgde zijn opleiding in het St. Antonius Ziekenhuis en het UMC Utrecht. Na het voltooien van de opleiding tot laparoscopisch bariatrisch chirurg eind 2012, is hij ruim anderhalf jaar werkzaam geweest als fellow chirurgie in het AMC Amsterdam en het OLVG in Amsterdam om zich verder te bekwamen in de laparoscopische bovenbuikchirurgie. Hij is sinds oktober 2014 werkzaam als chirurg in het St. Antonius Ziekenhuis.

Dr. N.A.T. Wijffels, chirurg

Dr. N.A.T. Wijffels is sinds 2010 werkzaam als chirurg in het St. Antonius Ziekenhuis.

Toon meer

Advies en second opinion

Bent u elders in behandeling geweest? Ook dan kunt u bij ons terecht voor advies, een aanvullende behandeling of nazorg.

Twijfelt u over een voorgestelde operatie of behandeling? Maak dan een afspraak voor een informatief gesprek of second opinion. Bel ons gerust.

Toon meer

Vergoeding door zorgverzekeraars

De operatieve behandeling van obesitas wordt vergoed.

Obesitas is een chronische ziekte, waarvan de operatieve behandeling in een regulier ziekenhuis door de zorgverzekeraars wordt vergoed.  Wanneer binnen het St. Antonius Obesitascentrum is vastgesteld dat een operatie voor u een geschikte behandeling is, dan voldoet u aan de internationaal geaccepteerde criteria die gelden voor deze operatie. Uw behandeling wordt dan door de zorgverzekeraars vergoed.

Toon meer

Meer informatie

Meer informatie over obesitas vindt u op de websites van de:

In dit filmpje op YouTube vertelt een patient van het St. Antonius Ziekenhuis over haar operatie in het St. Antonius Ziekenhuis.

Code
CHI 77-A