Aandoeningen Obesitascentrum

Obesitas (ernstig overgewicht)

Ernstig overgewicht (obesitas) is vaak bedreigend voor de gezondheid. Het kan veel lichamelijke klachten veroorzaken en zelfs de levensverwachting verkorten. Bij veel mensen met overgewicht zijn de gewrichten te zwaar belast, waardoor ze kunnen gaan slijten. Maar er zijn veel meer gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij mensen met overgewicht.

Het St. Antonius Obesitascentrum werkt nauw samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK).

Wat is obesitas?

Meer over st. antonius obesitascentrum

Het St. Antonius Obesitascentrum

De chirurgen van het St. Antonius Obesitascentrum hebben veel ervaring met obesitasoperaties. Naast een operatieve behandeling zijn er in het St. Antonius ook niet-operatieve behandelingen voor mensen met ernstig overgewicht mogelijk. Onze afdeling Psychiatrie & Psychologie verzorgt deze behandelprogramma’s.

Onderzoeken

Voortraject en screening

Voordat besloten wordt of u in aanmerking komt voor een maagverkleinende operatie, start er een screening door meerdere disciplines. In principe verloopt deze screening via de Nederlandse Obesitas Kliniek.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Obesitascentrum behandelt mensen die al jaren lijden onder hun te hoge lichaamsgewicht. Het centrum biedt een breed scala aan operatieve ingrepen en heeft veel kennis en expertise van het behandelen van overgewicht. Het werkt samen met de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK) om mensen met obesitas op een verantwoorde manier naar een gezond gewicht te begeleiden. De Nederlandse Obesitas Kliniek is de grootste zelfstandige kliniek voor het screenen en begeleiden van mensen met obesitas. Deze kliniek werkt nauw samen met topklinische ziekenhuizen zoals het St. Antonius Ziekenhuis.

Een van de grootste centra 

Het St. Antonius verricht jaarlijks ongeveer 700 operaties om mensen met obesitas te helpen gewicht te verliezen. Hiermee is het Obesitascentrum van het St. Antonius een van de grootste centra van Nederland.

Advies op maat

Het St. Antonius Ziekenhuis en de Nederlandse Obesitas Kliniek bieden mensen met obesitas een persoonlijk en intensief traject op maat. Onze behandeling is gericht op leefstijlverandering en wordt vaak ondersteund door een operatie. Ook kunt u bij ons terecht voor onafhankelijk advies, bijvoorbeeld voor een second opinion. Bent u ergens anders geopereerd, maar mist u begeleiding en heeft u behoefte aan nazorg? Ook dan bent u welkom in ons centrum.

Multidisciplinair team

In het St. Antonius Obesitascentrum wordt u behandeld door een team van specialisten uit verschillende disciplines van ons ziekenhuis. Zo werken anesthesiologen, chirurgen, diëtisten, internisten, obesitasverpleegkundigen, plastisch chirurgen en psychologen nauw met elkaar samen.

Multidisciplinair team

In het St. Antonius Obesitascentrum wordt u behandeld door een team van specialisten uit verschillende disciplines binnen ons ziekenhuis. Hieronder vindt u meer informatie over de deelnemende disciplines en hun taken binnen dit team.

Anesthesiologen

De anesthesiologen verrichten bij uw operatie de anesthesie (narcose). Wij horen geregeld dat patiënten in andere bariatrische centra niet geopereerd kunnen worden vanwege het anesthesierisico. Door onze kennis en ervaring met het opereren van kwetsbare patiëntengroepen, is hiervan bij ons vrijwel nooit sprake.

Chirurgen

De chirurgen van het St. Antonius Obesitascentrum voeren de operatie uit.

Diëtisten

Na de operatie is uw maag kleiner geworden. Na uw operatie zult u daarom anders moeten gaan eten. Onze diëtisten geven u een persoonlijk voedingsadvies mee.

Internisten

Interne geneeskunde houdt zich bezig met de diagnostiek en de behandeling van ziekten van de organen. Binnen dit specialisme hebben de internisten ieder hun eigen aandachtsgebied bijvoorbeeld vasculaire geneeskunde, diabetes mellitus en reumatologie. Omdat ernstig overgewicht ook andere gezondheidssklachten met zich mee kan brengen, maken ook internisten onderdeel uit van ons team.

Obesitasverpleegkundigen

De obesitasverpleegkundigen zijn de spinnen in ons web. Zij hebben veel ervaring in de zorg rond de obesitaspatiënt en hebben in Amerika speciale opleiding voor bariatrisch verpleegkundigen gevolgd. Onze obesitasverpleegkundigen zijn voor, gedurende en na uw behandeling uw eerste aanspreekpunt en zijn altijd bereid uw vragen te beantwoorden.  

Plastisch chirurgen

Na uw operaties zult u waarschijnlijk veel afvallen. Hierdoor kunt u last krijgen van overtollig vel en kan het zijn dat u een buikwandcorrectie overweegt. Hiervoor kunt u terecht bij één van onze plastisch chirurgen. Wij raden u echter aan hier een aantal jaren te wachten totdat uw gewicht zich heeft gestabiliseerd.

Psychologen

Een operatie kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Onze psychologen bieden u voor en na uw operatie psychische ondersteuning.

Advies en second opinion

Bent u elders in behandeling geweest? Ook dan kunt u bij ons terecht voor advies, een aanvullende behandeling of nazorg.

Twijfelt u over een voorgestelde operatie of behandeling? Maak dan een afspraak voor een informatief gesprek of second opinion. Bel ons gerust.

Vergoeding door zorgverzekeraars

De operatieve behandeling van obesitas wordt vergoed.

Obesitas is een chronische ziekte, waarvan de operatieve behandeling in een regulier ziekenhuis door de zorgverzekeraars wordt vergoed.  Wanneer binnen het St. Antonius Obesitascentrum is vastgesteld dat een operatie voor u een geschikte behandeling is, dan voldoet u aan de internationaal geaccepteerde criteria die gelden voor deze operatie. Uw behandeling wordt dan door de zorgverzekeraars vergoed.

Meer informatie

Meer informatie over obesitas vindt u op de websites van de:

In dit filmpje op YouTube vertelt een patient van het St. Antonius Ziekenhuis over haar operatie in het St. Antonius Ziekenhuis.

Gerelateerde informatie

Code CHI 77-A

Terug naar boven