Behandelingen & onderzoeken Oogheelkunde

Fundusfoto

Fundusfoto's zijn foto's van de bloedvaten in het netvlies aan de binnenkant van het oog. Hiermee kunnen afwijkingen in een vroeg stadium ontdekt worden.

Door suikerziekte (diabetes mellitus) kunnen er beschadigingen optreden aan deze bloedvaten. Wanneer dit niet tijdig wordt onderkend en behandeld, kan dit slechtziendheid of zelfs blindheid tot gevolg hebben.

Voorbereiding

Meenemen naar het ziekenhuis

Wij verzoeken u het volgende mee te nemen naar het ziekenhuis:

  • Aanvraagformulier voor de Fundusfoto;
  • Identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs of ID-kaart);
  • Zorgverzekeringspas.

Verder kan het makkelijk zijn om nog mee te nemen:

  • Zonnebril (kijkt comfortabel na eventueel toedienen van oogdruppels);
  • Contactlensbenodigdheden of reservebril (indien van toepassing).

Neem iemand mee

Tijdens het onderzoek kan het zijn dat uw ogen gedruppeld moeten worden. De oogdruppels verwijden uw pupillen gedurende enkele uren. In dit geval mag u na het onderzoek niet zelf autorijden. Het is dus raadzaam om iemand mee te nemen, zodat u weer naar huis gereden kunt worden.

Onderzoek

Melden

  • Komt u in opdracht van de huisarts: meldt u zich in Woerden bij de poli Bloedafname, balie L. Voor locatie Mijdrecht meldt u zich bij de poli Bloedafname aldaar.
  • Komt u in opdracht van de Interne Geneeskunde: meldt u zich bij poli Interne Geneeskunde voor de locaties; Utrecht, Nieuwegein en Woerden.

Wat gaat er gebeuren?

Wij gaan een foto van uw oog maken. De camera maakt hierbij gebruik van wit flitslicht. Dit is niet schadelijk voor het oog.

Soms is toediening van oogdruppels nodig om goede foto's te kunnen maken.

Het maken van de foto duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer de ogen gedruppeld moeten worden, duurt het onderzoek 15 minuten langer.

Na het maken van de foto kan het zicht wat wazig zijn. U kunt ook last hebben van van fel buitenlicht. Een zonnebril kan dan van pas komen.

De foto's worden doorgestuurd naar afdeling Oogheelkunde; zij zullen de foto's beoordelen.

Nazorg

Uitslag

De uitslag wordt binnen een week naar uw huisarts/internist gestuurd. Mochten er afwijkingen zijn, dan wordt u doorverwezen naar een oogarts.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 26-O

Terug naar boven