Behandelingen & onderzoeken Oogheelkunde

Nastaar

Nastaar komt bij meer dan de helft van de geopereerde staarpatiënten voor. U merkt dit doordat uw gezichtsvermogen ten opzichte van de tijd vlak na de staaroperatie wat achteruit gaat. Nastaar kan behandeld worden met een laserbehandeling.

Meer over nastaar

In het oog zit de lens achter de iris (het regenboogvlies). Om de lens zit een cellofaandun kapsel (zie afbeelding). Als de lens troebel wordt noemen we dat staar of cataract. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens weggehaald door een kleine opening in het oog. Het kapsel blijft als een zakje achter. In dit zakje wordt meestal de kunstlens geplaatst. Het dunne kapsel kan krimpen en opnieuw troebel worden. U merkt dit doordat uw gezichtsvermogen ten opzichte van de tijd vlak na de staaroperatie wat achteruit gaat. Deze vertroebeling heet nastaar.

Voorbereiding

Iemand meenemen

U wordt geadviseerd een begeleider mee te nemen. In verband met de oogdruppels en de verblinding van uw oog is het niet verstandig auto te rijden na de laserbehandeling.

Afzeggen

Bent u verhinderd voor de behandeling? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling waar de behandeling plaatsvindt.

Behandeling

Oogdruppels

De behandeling vindt plaats op de laserkamer op de poli. U krijgt voorafgaand aan de behandeling druppels in uw oog om de pupil te verwijden en het hoornvlies te verdoven. Na een half uur zijn de druppels goed ingewerkt en wordt u opgehaald voor de behandeling.

Ingreep

In de behandelkamer wordt een contactlensje op uw oog gezet. Net als op de poli zet u vervolgens uw kin op een kinsteun en plaatst u uw hoofd tegen een hoofdband. Met de laser maakt de oogarts zonder in het oog te snijden een kleine heldere opening  in het vertroebelde kapsel. Het is belangrijk dat u tijdens de behandeling stil zit. Het kapsel is zo dun dat bij elke beweging van het hoofd de diepte-instelling van de laser veranderd moet worden.

Van de laserbehandeling voelt u niets. Wel wordt uw oog zodanig verblind dat u direct na de behandeling weinig tot niets ziet met het behandelde oog. Het zicht heldert op in de dagen na de behandeling. Kleine meebewegende zwarte vlekjes zijn kapselrestjes en horen bij de behandeling. De nastaar kan in principe niet meer terugkomen.

Duur behandeling

De behandeling duurt meestal 10 minuten.

Nazorg

Zorg ervoor dat iemand u na de behandeling thuis kan brengen. Uw zicht is na de behandeling namelijk nog niet goed . De oogdruppels zijn namelijk pas na enkele uren uitgewerkt. Bij zonnig weer kan het prettig zijn een zonnebril te dragen na de laserbehandeling.

Medicijnen en oogdruppels

Op de dag van de behandeling kunt u uw eigen medicijnen en oogdruppels gewoon gebruiken

Complicaties en risico's

Bij elke behandeling is er kans op complicaties, dus ook bij de nastaarbehandeling. Er bestaat een kleine kans op netvliesloslating (minder dan 1%) en op een verhoogde oogdruk (eveneens minder dan 1%). Wanneer u na de behandeling een aantal kleine zwarte meebewegende vlekjes ziet, hoort dat meestal bij de behandeling. Dit zijn de restjes van het kapsel. Nemen de vlekken echter toe, ziet u lichtflitsen of is het alsof u tegen een gordijn aankijkt, dan kan het zijn dat er iets mis is met uw netvlies. Neemt u in dat geval contact op met de afdeling oogheelkunde of met de dienstdoende oogarts.

Contact opnemen

Dringende vragen en problemen

Bij dringende problemen in de eerste 24 uur na de behandeling belt u:

Overige vragen

Voor overige, niet dringende, vragen neemt u contact op met uw eigen huisarts of de poli Oogheelkunde (op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur), T 088 320 22 00.

Kosten

In Nederland worden de meeste ziekenhuisbehandelingen rechtstreeks met de zorgverzekeraar afgehandeld. Niet alle ingrepen en behandelingen vallen onder het basispakket en daarbij heeft u een eigen risico.

  • Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u voor een (volledige) vergoeding van uw behandeling in ons ziekenhuis in aanmerking komt.
  •  Bent u onverzekerd dan krijgt u zelf de rekening van uw behandeling toegestuurd.
  • Voor de vergoeding van ziekenhuiszorg heeft u altijd een verwijzing nodig van uw huisarts of andere specialist.
  • Neem altijd uw legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) en uw verzekeringspas mee bij een bezoek aan het ziekenhuis.

Meer informatie vindt u op onze webpagina: Kosten en zorgverzekering.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code OOG 33-B

Terug naar boven