Uw dagbehandeling met operatie

Voorbereiding Opname

Als u wordt geopereerd (of een behandeling of onderzoek onder narcose krijgt) tijdens een dagopname of tijdens een meerdaagse opname in ons ziekenhuis is er eerst toestemming nodig van de anesthesiologie. Hiervoor brengt u in onze ziekenhuizen in Nieuwegein, Utrecht of Woerden een bezoek aan de afdeling Voorbereiding Opname.

U kunt bij de Voorbereiding Opname (direct na uw polibezoek) een afspraak maken voor de preoperatieve screening. Als het (erg) rustig is, kan deze screening soms direct gebeuren. Uiteraard alleen als dit ook voor u mogelijk is. De screening neemt circa 1 a 1,5 uur van uw tijd in beslag.

Contact 

Wilt u een afspraak maken bij de Voorbereiding Opname of heeft u vragen over uw opname?  Bel dan 088 320 31 00. Dit telefoonnummer kunt u bellen voor alle specialismen en afdelingen m.u.v. Cardiologie en Hart-Longchirurgie.  

Voorbereiding Opname is telefonisch bereikbaar van 8.30 – 12.00 en 13.00 – 16.15 uur.

Wat gebeurt er op de Voorbereiding Opname?

Bij Voorbereiding Opname vindt u de anesthesiologie, de verpleegkundige intake, de apotheek en de opnameplanning. Deze verschillende disciplines zorgen er samen met u voor dat u goed voorbereid bent op uw ziekenhuisopname.

  • Het is handig als u het volgende meeneemt naar uw afspraak bij de Voorbereiding Opname: een medicijnoverzicht (dit kunt u halen bij uw apotheek), uw identiteitsbewijs en de gegevens van uw contactpersoon tijdens uw opname. Een contactpersoon is meestal uw partner, kind of een naaste.
  • De apotheekassistent beoordeelt uw medicijngebruik.
  • De anesthesioloog beoordeelt onder welke voorwaarden u geopereerd kunt worden en zal u adviseren welke verdoving/narcose het beste bij uw operatie past. De anesthesioloog informeert u ook over wat u wel of niet niet mag eten en drinken voor de operatie.
  • Afhankelijk van de soort operatie, vindt er een intakegesprek plaats met een verpleegkundige. De verpleegkundige zal u bij dit gesprek ook vragen wie uw contactpersoon is. Denk daarom hier vast voor uw opname over na en neem het telefoonnummer van deze contactpersoon mee op de dag van uw opname.
  • Als u nog geen opnamedatum heeft gekregen van de chirurg, inventariseert een van de opnamemedewerkers uw wensen. Hier houden wij zoveel mogelijk rekening mee bij het plannen.

Twee werkdagen voor de opname wordt u gebeld door een medewerker van de opnameplanning. Zij geeft door hoe laat u zich op de dag van opname moet melden op de verpleegafdeling van één van onze locaties.

Aanvullende informatie over uw dagbehandeling of opname (folders en filmpjes)

Tijdens uw bezoek aan Voorbereiding Opname zullen onze medewerkers u laten weten welke aanvullende informatie belangrijk is voor u. Zij vertellen u welke filmpjes u kunt bekijken en  welke flyers en folders u kunt lezen voordat u naar het ziekenhuis komt voor uw dagbehandeling of opname.

Een overzicht van deze informatie vindt u op de pagina Informatie over uw dagbehandeling of opname.

Waar vind ik de Voorbereiding Opname?

  • Ziekenhuis Nieuwegein: volg de borden polinummer 59 (begane grond, tussen de blauwe en de groene liften)
  • Ziekenhuis Utrecht: volg route 22 

Is uw inschrijving volledig?

Het is belangrijk dat u voor uw dagbehandeling of opname volledig geregistreerd en geïdentificeerd bent. Is dit eerder nog niet gebeurd? Komt u dan 15 minuten eerder en ga langs de Centrale Receptie om uw gegevens compleet te maken. Deze hebben wij nodig in verband met uw veiligheid (zodat wij zeker weten wie u bent), zodat wij altijd met u kunnen communiceren en om de rekening naar uw zorgverzekeraar te sturen. Als u zich niet legitimeert, dan bestaat de mogelijkheid dat u de kosten voor uw behandeling zelf moet betalen omdat de zorgverzekeraar de rekening dan kan afwijzen. 

Hulp thuis

Het kan zijn dat u na uw verblijf in het ziekenhuis thuis extra hulp nodig hebt. Probeer in dat geval deze hulp vóór uw opname te regelen. U kunt bijvoorbeeld in uw familie- of kennissenkring hulp vragen. Ook kunt u naar mogelijkheden informeren bij het zorgloket (WMO) van uw gemeente. 

Meer informatie

Op deze website

Wat neemt u mee?

Wij vragen u bij uw opname het volgende mee te nemen:

  • een actueel medicatieoverzicht van de apotheek;
  • nachtkleding;
  • ondergoed;
  • kamerjas;
  • stevige pantoffels of schoenen met een stevige zool, veters of klitteband (om de kans op vallen te verkleinen);
  • toiletartikelen;
  • adres en telefoonnummer van uw contactpersoon;
  • dieetvoorschriften, als u die hebt;
  • wat kleingeld;
  • iets om te lezen of handwerk;
  • uw mobiele telefoon.

Gebruik eigen kussen

Het gebruik van een eigen kussen is toegestaan (behalve op de IC) wanneer aan de volgende regels voldaan wordt:

  • Het kussen wordt vooraf thuis op 60 graden Celcius gewassen;
  • Er wordt een kussenhoes van het ziekenhuis gebruikt.

Het gebruik van eigen dekens is niet toegestaan.

Medicijnen

Neem bij opname al uw medicijnen van thuis mee, liefst met de bijbehorende verpakking. Tijdens uw verblijf krijgt u alle medicijnen die u gebruikt van het ziekenhuis. De ziekenhuisapotheek (Klinische Farmacie) zorgt hiervoor. Bent u onder behandeling van de trombosedienst, neem dan ook uw doseringsschema mee naar het ziekenhuis. Als u van uw eigen apotheek een lijstje kunt krijgen van de medicijnen die u gebruikt (medicatie-overzicht), neem dat dan ook mee. De ziekenhuisapotheek kan ook bij uw eigen apotheek de medicijnen opvragen die u gebruikt.

Niet meenemen

Waardevolle spullen, geld of sieraden kunt u beter niet meenemen naar het ziekenhuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies, beschadiging of diefstal van uw eigendommen. Mocht er iets worden gestolen, meld dit dan bij de verpleegkundige en doe aangifte bij de politie.

Terug naar boven