Behandelingen & onderzoeken

Percutane mitralisklepclipping

De mitralisklep is een van de vier hartkleppen. Hij zorgt dat het bloed na iedere hartslag niet vanuit de linkerkamer terugstroomt naar de linkerboezem, maar via de grote lichaamsslagader (de aorta) door het lichaam wordt gepompt. Als de mitralisklep lekt, stroomt er wél bloed terug. Het hart moet dan extra hard werken, en het lichaam krijgt niet genoeg zuurstofrijk bloed.

Vroeger kon dit probleem alleen met een openhartoperatie verholpen worden. Bij het St. Antonius Hartcentrum kunnen we de klep nu ook repareren op een minder ingrijpende manier, met de percutane mitralisklep clipping.

Deze behandeling gebeurt met een katheter. Dat is een lang, dun buisje met een speciale clip aan het einde. De chirurg prikt de katheter door de huid (= percutaan) in een groot bloedvat in de lies, en schuift hem door tot bij de defecte klep. Daar wordt de clip op de defecte klep geplaatst, zodat die weer goed functioneert. 

Tijdens de ingreep wordt er via uw slokdarm een hartecho gemaakt. Zo kan de chirurg precies zien wat hij of zij doet

Toon meer

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Hartcentrum is een toonaangevend behandelcentrum voor alle vormen van hartklachten en -aandoeningen. We zijn bovendien het grootste hartcentrum van Nederland en leveren kwalitatief hoogwaardige zorg tot ver buiten de regiogrenzen.

Meer informatie

Code
CAR B-OD-3-8