Behandelingen & onderzoeken

Looptest

Bij een looptest wordt de bloedtoevoer in de benen gemeten. Met behulp van de uitkomsten van dit onderzoek wordt een indruk verkregen van de ernst van de vaatverkalking uw benen.

Voorbereiding

  • Uw zorgverzekeringspas. Informeer altijd vooraf bij uw zorgverzekeraar of u in aanmerking komt voor een (volledige) vergoeding van uw onderzoek in ons ziekenhuis.
  • Indien deze niet digitaal is verstuurd: een verwijzing van uw huisarts of specialist. Zonder een verwijzing wordt uw zorg namelijk niet vergoed. Lees hier meer over vergoeding van uw zorg.

Sieraden

Wij verzoeken u geen sieraden te dragen tijdens het onderzoek. Het ziekenhuis kan namelijk niet aansprakelijk gesteld worden bij vermissing hiervan.

Mocht u uw afspraak willen verzetten of afzeggen, geef dit dan zo snel mogelijk aan ons door; uiterlijk 24 uur van tevoren. Er kan dan iemand anders in uw plaats worden geholpen.

Voorbereiding polikliniekbezoek

Bekijk onze tips en praktische informatie over een bezoek aan de polikliniek.

Hoofdbehandelaar

Patiënten worden in het ziekenhuis regelmatig door meerdere medisch specialisten tegelijk gezien. Er is echter altijd één medisch specialist eindverantwoordelijk voor de medische behandeling: de ‘hoofdbehandelaar’. Het is voor u dus belangrijk om te weten wie dit is. Wilt u weten wie uw hoofdbehandelaar is? Vraag dit dan aan de zaalarts of verpleegkundig specialist.

Het filmpje Wie is uw hoofdbehandelaar? geeft u meer informatie hierover.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

Bloeddruk meten

Om de bloeddruk te meten, gaat u op de onderzoekstafel liggen. Wij vragen u van tevoren uw lange broek en/of kousen uit te trekken.

De laborant meet uw bloeddruk op verschillende plekken door middel van een bloeddrukband om uw beide armen en onderbenen. Vlak naast deze ‘manchetten’ wordt er een beetje gel op uw huid aangebracht. Vervolgens beweegt de laborant met een geluidskop over de huid met gel heen. De geluidskop zendt geluidsgolven uit en vangt ze ook weer op. De gel zorgt ervoor dat de geluidsgolven via de geluidskop duidelijk worden opgevangen. Tijdens het onderzoek hoort u een ruisend geluid. Dit wordt veroorzaakt door de bloedsomloop. Bij dit onderzoek is het belangrijk dat u zo ontspannen en stil mogelijk ligt.

Lopende band

Na het bloedruk meten vraagt de laborant u om op de loopband te gaan staan. De loopband wordt ingesteld op een (constante) snelheid, waarbij u goed kunt doorlopen. U loopt 5 minuten op de loopband.

Waarschuw de laborant als u tijdens het lopen last krijgt van:

  • Pijn in uw benen
  • Kortademigheid
  • Duizeligheid
  • Vermoeidheid

Bent u te vermoeid om de 5 minuten vol te maken, stop dan niet zelf met de test. De laborant zal zo nodig de test direct beëindigen.

Na afloop van de looptest neemt u weer plaats op de onderzoektafel. De laborant meet gedurende 10 minuten enkele malen de bloeddruk van uw benen en/of polsen. We bekijken dan of uw bloeddruk weer hetzelfde wordt als vóór de looptest.

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het onderzoek van uw behandelend arts.

Meer informatie

  • Dit onderzoek wordt in Utrecht en Nieuwegein uitgevoerd op de afdeling Klinische Neurofysiologie/Vaatfunctie. 
  • Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over het onderzoek? Stel ze dan gerust. Wij zijn bereid deze voor, tijdens en na het onderzoek te beantwoorden.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code BT 86-O

Terug naar boven