Aandoeningen Reumatologie

Reumatoïde artritis

Er zijn vele reumatische ziekten. Reumatoïde artritis (chronisch gewrichtsreuma, verder afgekort als RA) is hiervan de bekendste. Bij RA is er sprake van chronische ontsteking van vaak meerdere gewrichten. Die gewrichten kunnen daardoor beschadigd raken. 

Meestal treedt de ontsteking het eerst op in de gewrichten van de vingers, de polsen en de voorvoeten. Bij RA kunnen ook nabij gelegen slijmbeurzen of peesscheden ontstoken raken. Behalve in delen van het ‘bewegingsapparaat’ kan RA ook klachten veroorzaken in andere organen, zoals longen, huid, ogen en zenuwen.

RA komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking, vooral bij vrouwen. RA is slechts in geringe mate erfelijk. De oorzaak van RA is niet precies bekend; aangenomen wordt dat ontregeling van het afweersysteem een belangrijke rol speelt.

Op de website van Reuma Nederland vindt u betrouwbare informatie over reumatoïde artritis. Het is belangrijk dat u deze informatie leest.

Hier vindt u antwoord op vragen als:

 • Wat is reumatoïde artritis?
 • Hoe ontstaat reumatoïde artritis?
 • Welke klachten heb je bij reumatoïde artritis?
 • Hoe wordt de diagnose reumatoïde artritis gesteld?
 • Hoe verloopt reumatoïde artritis?
 • Welke behandelingen kunnen helpen?

De beschrijving op de website van Reuma Nederland kan op detailniveau afwijken van de behandelwijze in het St. Antonius Ziekenhuis.

Bespreek uw vragen met uw behandelend arts. Hij/zij zal u de gang van zaken in het St. Antonius Ziekenhuis rondom uw behandeling uitleggen en u, daar waar nodig, aanvullende uitleg en instructies geven.

Expertise en ervaring

De reumatologen van het St. Antonius zijn gespecialiseerd in het onderzoeken en het behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat (gewrichten, spieren, pezen, slijmbeurzen) die niet door een ongeval of letsel zijn veroorzaakt en ook niet aangeboren zijn. Onze reumatologen hebben veel ervaring met diverse vormen van ontstekingsreuma, auto-immuunaandoeningen, osteoporose en echografie.

Vragen

Heeft u vragen? Wij hebben voor u de meest gestelde vragen met antwoorden op een rij gezet. U kunt deze hier vinden. Wie weet kunt u hier het antwoord op uw vraag al vinden.

Staat uw vraag er niet tussen? Bel dan met de polikliniek Reumatologie via T 088 320 58 00. U kunt ook een vraag stellen via ons patiëntenportaal Mijn Antonius.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

 • Welke medicijnen u gebruikt.
 • Of u allergieën heeft.
 • Of u (mogelijk) zwanger bent.
 • Als u iets niet begrijpt.
 • Wat u belangrijk vindt.
 • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Meer informatie

Patiëntenvereniging

De Nationale Vereniging ReumaZorg Nederland zet zich samen met patiënten, niet-patiënten en leden in voor mensen met reuma.

Websites

Op deze websites vindt u meer informatie over reuma:

Gerelateerde informatie

Aandoeningen

Specialismen

Code REU 45-A

Terug naar boven