Behandelingen & onderzoeken

Traanklachten bij kinderen

Deze informatie gaat over de behandeling van traanklachten bij kinderen en is aanvullend op de mondelinge informatie die u en uw kind van de oogarts of orthoptist hebben ontvangen.

Meer over traanwegen

In het boven- en onderooglid van beide ogen bevinden zich aan de neuskant twee kleine openingen, de traanpunten. Die staan in verbinding met kleine kanaaltjes die in de richting van de neus lopen. Deze kanaaltjes komen samen en monden vervolgens uit in de traanzak. Vanaf de traanzak loopt door het bot van de neus een dikker kanaal. Dit kanaal mondt uit onder in de neus.

Oorzaken

Traanklachten kunnen diverse oorzaken hebben:

Verkoudheid

De traanwegen zijn bij kinderen nauwer dan bij volwassenen. Bij een verkoudheid zwellen de slijmvliezen in de neus en in de traanwegen op en kunnen een tijdelijke verstopping van de traanwegen  veroorzaken. Verkouden kinderen kunnen dan vieze oogjes krijgen. Dit gaat vanzelf weer over als de verkoudheid stopt.

Aangeboren verstopping

Als kinderen voortdurend last hebben van tranen of van afscheiding uit een oog, wordt
dat vaak veroorzaakt door een aangeboren verstopping van de traanwegen. Bij de geboorte is de uitmonding van het traankanaal in de neus soms nog afgesloten met een membraan. Zie onderstaande tekening. Bij baby’s tot 12 maanden is dat meestal geen reden tot bezorgdheid en is de kans groot dat het vanzelf over gaat.

Oog met verstopte traanwegen
Afbeelding: aangeboren verstopping van de traanwegen

Bij een aangeboren verstopping van de traanwegen komt er behalve traanvocht vaak ook vieze afscheiding uit het oog. Meestal is dat niet het gevolg van een infectie, maar het gevolg van het indrogen van de tranen. Tranen bestaan voor meer dan 90% uit vocht en voor de rest uit slijm en vet. Terwijl het water grotendeels verdampt blijven uitgedroogd slijm en vet op de ooglidranden achter.

Infectie

Infectie van de traanwegen komt een enkele keer voor. Dit kan al op zeer jonge leeftijd. Tekenen van infectie zijn: roodheid en zwelling van de oogleden (vooral in de ooghoek aan de neuskant) en soms roodheid van het oog. Vaak is behandeling met antibiotica voldoende.

Behandeling

Traanklachten kunnen op diverse manieren behandeld worden:

Masseren van de traanzak

Blijft een kind van 12 maanden of ouder last houden van tranen en is er geen sprake van  een infectie, dan proberen wij de aangeboren verstopping op te heffen. De eerste stap bestaat uit het masseren (leegdrukken) van de traanzak. Hierbij wordt met een vinger op de plaats van de traanzak (in de binnenooghoek) gedrukt. Door de massage wordt de traanzak leeg gedrukt en de membraan mogelijk verbroken.

Operatie (sondage)

Als massage niet helpt is de tweede stap operatieve opening van de traanwegen. Dit noemen wij 'sondage'. Deze operatie vindt in het algemeen plaats vanaf 12 maanden. De ingreep gebeurt in dagbehandeling onder algehele narcose. Meer hierover kunt u lezen op onze webpagina Dagopname van uw kind. Bij deze operatie worden de traanwegen voorzichtig geopend. Via het traanpuntje in het onderooglid en bovenlid wordt een dun metalen staafje door de traanwegen tot in de neus gebracht. De bedoeling is om de membraan te openen die bij kinderen vaak aanwezig is bij de uitmonding van het traankanaal in de neus. Tijdens de operatie wordt bovendien nagegaan of de traanwegen doorgankelijk zijn en waar eventuele afwijkingen zitten.

Risico’s en complicaties operatie

Een operatie (sondage) is niet altijd mogelijk. Er komen namelijk (zeldzaam) anatomische afwijkingen van het afvloedsysteem voor waardoor er geen verbinding met de neus bestaat. De traanwegen zijn dan niet doorgankelijk bij sondage. Dit wordt pas ontdekt tijdens de ingreep. Indien dit het geval is zal verwijzing naar een academisch centrum volgen.

Vragen

Als u nog vragen heeft, stelt u deze dan aan de behandelend oogarts of orthoptist bij uw volgende afspraak. Voor dringende vragen belt u: Poli Oogheelkunde, T 088 320 22 00.

Expertise en ervaring

De oogartsen van het St. Antonius Ziekenhuis hebben veel ervaring met de behandeling van oogheelkundige klachten. U kunt bij ons terecht met klachten zoals staar (cataract), afwijkingen van het netvlies (medische retina en maculadegeneratie), het zien van vlekken en flitsen, scheelzien (strabismus), traan- en traanwegklachten, hoornvliesaandoeningen (corneopathologie), suikerziekte in het oog, verhoogde oogdruk in de oogbol(glaucoom) en kinderoogheelkunde.

Onze oogartsen werken nauw samen met technisch oogheelkundig assistenten (TOA), optometristen, orthoptisten en contactlensspecialisten. Kinderen tot en met 12 jaar met klachten worden door de huisarts naar de orthoptist verwezen, waarbij ook de oogarts zal kijken naar de klachten.

Ook kunt u bij ons terecht voor CBR-keuringen en contactlenzen.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code OOG 39-AD

Terug naar boven