Patiëntverhalen

'Al op de operatietafel voelde ik veel pijnverlichting'

Mark werd behandeld tegen pijn met een neurostimulator

mark_tubee

Bijna vijf jaar geleden kreeg Mark Tubée uit het Limburgse Wessem last van een liesbreuk, die acuut verholpen moest worden. Normaal gesproken is een liesbreuk goed te behandelen, maar tijdens de operatie in een streekziekenhuis raakten diverse zenuwen ernstig beschadigd. Heftige pijn was het gevolg, op zo’n manier dat Mark vrijwel niets meer kon. In 2014 volgde een behandeling op de Pijnpoli in het St. Antonius én dat bracht verlichting.

Na de liesbreuk bestond het leven van de toen 44-jarige Mark alleen maar uit pijn. "Ik kon bijna niks meer", blikt Mark terug. Zijn werk als chauffeur bij Post NL, zijn allround top-100 coverband waarmee hij zelfs in het buitenland speelde: het stopte allemaal.

Er volgde een periode van twee jaar waarin pijnspecialisten van verschillende ziekenhuizen naar oplossingen zochten: zenuwblokkades, zware medicatie, een operatieve ingreep, niets hielp. De klachten werden zelfs erger. Van een sterke kerel veranderde Mark in een ernstig invalide man.

Doorverwijzing naar Pijnpoli St. Antonius

In 2014 volgde een doorverwijzing naar de Pijnpoli van het St. Antonius. “Ik zou mogelijk in aanmerking komen voor een neurostimulator. Dan wordt er een elektrode op een bepaald deel van een zenuwbaan dicht bij je ruggenmerg geïmplanteerd en aangesloten op een onderhuids ingebrachte batterij. Dat zorgt ervoor dat je in het pijnlijke gebied van je lijf wel tintelingen voelt, maar geen of minder pijn.”

Het pijnteam van het St. Antonius probeerde eerst of ze de klachten met zenuwblokkades konden verhelpen. Toen dat niet lukte, werd het toch de neurostimulator. Mark: “Al op de operatietafel voelde ik zoveel pijnverlichting, dat was geweldig. Ik was ook opgelucht, omdat ik besefte dat ik eindelijk de morfine kon gaan afbouwen.”

Dankbaar

Hoe is het nu met hem? “Inspanning veroorzaakt al heel gauw weer pijn, die ik dan moet onderdrukken met extra medicatie. Maar toch, gemiddeld is de pijn wel veel minder, waardoor mijn leven veel draaglijker is geworden. Daar ben ik het team van de Pijnpoli ontzettend dankbaar voor.”

Mark toonde zijn dankbaarheid meerdere keren door bij poliafspraken de allerlekkerste vlaaien van een echte Limburgse bakker mee te brengen. “Ik weet dat dokter Harold Nijhuis, pijnconsulenten Jacqueline van Engelen en Ralph Aarsman en de rest van het team zelf niet zo nodig in de spotlights willen staan, maar ze hebben mij voor een heel groot stuk kunnen helpen. Dat gaat veel verder dan die neurostimulator. Ze luisterden goed, lieten mij actief meedenken over oplossingen en stonden altijd voor me klaar. Vooraf had ik gehoord dat dit een van de beste pijnpoli’s van Nederland is. Wat mij betreft, is dat helemaal waar.”

St. Antonius Pijnpoli

In 2016 zag het team van de Pijnpoli 2250 nieuwe patiënten. Er vonden 2025 controles, 6647 telefonische consulten en 5668 behandelingen plaats. Het team behandelt patiënten met chronische pijnklachten, na verwijzing door hun huisarts of een medisch specialist. Er worden jaarlijks ongeveer 120 systemen voor neuromodulatie geplaatst. Het slagingspercentage (50 procent pijnvermindering of meer) daarvan is ongeveer 97 procent. 

Terug naar boven