Patiëntverhalen

Bep: 'Ik wilde liever geen stoma'

keuzevrijheid-bij-darmkanker-aangepast

Bij Bep van Bemmel (69) uit Harmelen vormde het landelijke bevolkingsonderzoek de aanleiding voor verder onderzoek. En dat onderzoek leidde tot de diagnose endeldarmkanker. Bep: “Ik wilde liever geen stoma.”

“De arts gaf aan dat ik kon kiezen voor een operatie waarbij de darm, na verwijdering van de tumor, weer aan elkaar wordt gehecht. Het ontlastings proces zou daarna wel moeilijker worden. Ik kon ook kiezen voor een stoma, maar ja, daar hoor je ook minder goede verhalen
over. Bovendien, ik ben best een beetje ijdel. Draag graag een leuke jurk, en dan zo’n stoma…”

In goed overleg met de chirurg koos Bep voor het aan elkaar hechten van de darmuiteinden. “Ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb”, kijkt ze terug. “Maar het was best zwaar. Zeker de eerste maanden na de ingreep was er best wat ongemak en verloor ik weleens wat ontlasting. Er zijn momenten geweest dat ik spijt had van mijn keuze. Nu niet meer. We gaan gewoon lekker fietsen en op pad, maar ik kijk wel altijd of er een toilet in de buurt is en ik ben heel bewust met mijn voeding bezig. En dat jurkje? Dat draag ik gelukkig weer!”

Terug naar boven