Patiëntverhalen

'Het klinkt misschien gek, maar de dagbehandeling chemo is fantastisch'

mammacare_0

Goede Vrijdag. Voor Joyce van Beek (49) zal hij niet als ‘goed’ de boeken in gaan. Ze voelt het tijdens het douchen: een knobbel in de borst. Binnenkort wacht de operatie, waarbij haar beide borsten verwijderd worden.

Razendsnel gaat het op die dinsdag na het paasweekend. De foto, de echo en de punctie.  “De boodschap was helder: borstkanker. Er moest een extra onderzoek komen om te kijken of ik gendrager was en ik moest meteen starten met de chemo’s. Bestraling was niet mogelijk, omdat de tumor te groot was. Je leven maakt een enorme koprol op zo’n moment.”

Prijs

Zes weken was ze onderweg met de chemokuren toen de uitslag van het genetisch onderzoek kwam. De kans dat iemand het gen bij zich draagt is klein. “Maar bij mij was het prijs”, zegt Joyce luchtig. “Dat was een grote klap. De kans op terugkeer van borstkanker en de kans op eierstokkanker nemen fors toe. En het ergste: ik kan het gen doorgegeven hebben aan mijn dochters.”

Positief

Zestien chemokuren stonden er op het programma, met steeds twee weken ertussen. Joyce kijkt er, verrassend genoeg, positief op terug. “Die dagbehandeling was eigenlijk fantastisch. Klinkt raar, hè, maar zo voelde het wel. De start was lastig, maar daarna was het super. Wat een lieve mensen werken daar. Ze hebben het hartstikke druk, maar er is altijd ruimte voor persoonlijke aandacht. Even die hand op je schouder, dat praatje, die oprechte interesse.” Lichamelijk doorstond Joyce de kuren wonderwel. “Mijn energiepeil was wel lager, zeker de eerste acht weken, maar daarna ging het steeds beter. Ik heb het echt goed doorstaan.”

Stralende oncoloog

Dat de tumor goed reageerde op de kuren bleek toen na negen weken een MRI werd gemaakt. “Toen zat ik tegenover een stralende oncoloog die zei dat de tumor weg was. We hebben samen besloten om de extra kuur, die gepland was omdat ik gendrager ben, niet te doen. De andere kuur heb ik wel afgemaakt. Ook het weefsel eromheen kan immers nog cellen bevatten.”

Operatie

Op 4 september kreeg Joyce de laatste kuur. “Dat was moeilijk. Het is zo’n intensief traject en je leert weer zoveel nieuwe mensen kennen. Het was een belangrijk deel van mijn leven geworden.”

Op dit moment bereidt Joyce zich voor op de operatie die halverwege november gepland staat. Om de kans op terugkeer van de kanker te minimaliseren, worden beide borsten preventief verwijderd en met behulp van eigen buikvet worden nieuwe borsten gereconstrueerd. “Ik zie het meest op tegen de tijd na de operatie. Dan lig je er toch zo’n drie maanden uit. En dat terwijl ik me nu heel goed voel. Nee, die drie maanden mogen van mij omvliegen.”

Terug naar boven