Patiëntverhalen

'Het zijn toppers, allemaal'

slokdarmkanker-van-schaik-190219-6311_beeldbank_a

Joop van Schaik (70) zag meteen dat het fout was toen hij op de monitor in het ziekenhuis keek. “Daar hoef je geen dokter voor te zijn”, lacht hij, inmiddels twee jaar later. Op de monitor zag hij het beeld van zijn slokdarm. En die zag er inderdaad niet best uit.

“Ik wilde het laatste stukje vlees van een heerlijk etentje wegwerken, maar kreeg het niet doorgeslikt”, zo kijkt de geboren en getogen Houtenaar terug naar het najaar van 2016. “En dan kom je in het circuit, hè. Chemo’s, bestralingen. Op maandag eerst naar het St. Antonius in Utrecht voor de chemo en dan naar het UMC voor de bestraling."

Joop, eigenaar van het gelijknamige autobedrijf Joop van Schaik, werd in het UMC geopereerd. "Daar is een heel team uit de regio dat zich met die slokdarmoperaties bezighoudt. Wat ze hebben gedaan weet ik niet precies. Volgens mij hebben ze de slokdarm eruit gehaald en van de maag een soort combinatie van slokdarm en maag gemaakt. Het zijn toppers, allemaal, echt waar. Die dokters van de ziekenhuizen bespreken alles met elkaar. Ik vind het fantastisch. Als het echt mis is, word je meteen geholpen. En goed!”

Een dikke 8!

Twee jaar later en nog de nodige behandelingen aan bijvoorbeeld prostaat en nierstenen, is Joop nog steeds optimistisch. “Het was een intensieve periode. Je leert die mensen in het ziekenhuis goed kennen op zo’n moment.  Ik geef ze een dikke 8! De dokters, de mensen bij de chemo en de bestralingen, de verzorging aan het bed. Ze nemen je allemaal serieus. Ik hoop dat ik ze voorlopig even niet meer hoef te zien, maar als dat wel zo is, dan weet ik dat ik in goede handen ben.”

Terug naar boven