Patiëntverhalen

‘Ik blijf moed houden’

Die robot doet dingen die de handen van een chirurg niet kunnen

veen-darmkanker-220411-_mg_0484-bewerkt

Ernst van Veen (69) is een positief ingesteld mens. “Als ik met een hamer op een vinger sla, dan weet ik in ieder geval dat ik nog negen gezonde vingers over heb. Zo zit ik in elkaar. Ik blijf moed houden. Ook bij slecht nieuws.”

Dat slechte nieuws reeg zich aaneen toen de inwoner van Geldermalsen met een gebroken heup in het ziekenhuis in Tiel terecht kwam. Hij bleef pijn houden, kreeg er een ingezakte wervel bij en belandde in het St. Antonius Ziekenhuis. “Daar werden scans gemaakt en toen, min of meer toevallig, ontdekten ze een tumor in mijn darmen. Kwaadaardig, dat zagen ze al snel”, vertelt Ernst.

Heel veel keus was er niet. Met bestralingen kon de tumor worden verkleind en daarna wachtte een operatie. “Met een robot. Dat was voor mij wel iets nieuws, ja. Het gaat via een driedimensionaal beeld dat de dokter ziet. Ze kunnen op die manier heel precies werken en je herstelt ook sneller. Ik had er op de radio al ooit iets over gehoord en het leek mij prima. Zo’n robot kan toch manoeuvres uitvoeren die de handen van een chirurg niet kunnen. Achteraf was dit ook de beste optie. Je hebt wat kleine sneetjes en een iets grotere, waardoor de tumor uit je buik wordt gehaald. Gelukkig hoefde ik geen stoma. De dokter die de robot bediende had beloofd om er alles aan te doen om dat te voorkomen en het is gelukt. Daar was ik wel blij mee. Ik werd op vrijdag geopereerd en maandag was ik weer thuis. Wel nog met thuiszorg, ook omdat ik blind ben, maar het ging heel snel. Last? Ik heb eigenlijk helemaal geen last gehad.”

Tijdens de reguliere controles in de maanden na de ingreep, bleek de kanker toch nog niet weg. “Ik heb twee plekjes op mijn lever”, zegt Ernst. “Hoe ze dat gaan oplossen, weten we nog niet. Misschien met chemo, misschien met het weghalen van een deel van de lever. We zien het wel. Voorlopig voel ik me goed. En ik heb alle vertrouwen in de dokters daar. We blijven positief!”

Terug naar boven