Patiëntverhalen

Nog geen 30 én toch op de corona-afdeling van je eigen ziekenhuis

sonny-bakker-ptverhaal-corona

Sonny Bakker (29) werkt als beveiliger in het St. Antonius Ziekenhuis. Tijdens de coronacrisis heeft hij ervaren hoe het is om patiënt te zijn in zijn eigen ziekenhuis. Hij lag er een week op de corona-afdeling. Of hij het virus heeft opgelopen tijdens zijn werk, weet hij niet. “Ik heb geen idee. Het zou natuurlijk kunnen, maar ik kan net zo goed in de supermarkt besmet zijn geraakt.”

Wat meteen opvalt als je het verhaal van Sonny hoort, is zijn leeftijd. Negentwintig jaar en toch met ernstige coronaklachten in het ziekenhuis belanden. “Ik heb verder ook geen andere aandoeningen. Afgezien van 1 of 2 keer per jaar een griepje heb ik eigenlijk nooit ergens last van”, aldus Bakker. 

Jongste

Toen de eerste coronabesmettingen in Nederland werden vastgesteld en hij met griepachtige klachten op bed lag, maakte hij zich dan ook geen enkele zorgen. Totdat de klachten steeds erger werden en hij niet meer uit bed kon komen. Met de ambulance werd Bakker naar het St. Antonius Ziekenhuis gebracht, waar corona werd vastgesteld en hij op de speciale corona-afdeling terechtkwam. “Ik was er de jongste van allemaal.” 

Hij kreeg zuurstof en verschillende medicijnen toegediend. Bakker omschrijft zichzelf als ‘heel nuchter’, maar zijn periode op de corona-afdeling was toch ‘best wel heftig’. “Ik heb het allemaal maar over mij heen laten komen en gedacht dat het wel goed zou komen. Toch was het pittig. Ik voelde mij erg slecht en zag ook dat het met anderen niet goed ging.” Ook het feit dat hij geen bezoek mocht ontvangen, viel hem zwaar. “Gelukkig kon ik wel elke dag even videobellen.” 

Onderschatten

Na 7 dagen mocht Bakker weer naar huis. Voor de zekerheid sliep hij nog wel een week in de logeerkamer. “Mijn vriendin heeft astma en ik wilde geen enkel risico nemen.” Inmiddels is hij klachtenvrij en voelt hij zich ‘best wel goed’. “Mijn conditie is wel enorm achteruit gegaan. Ik ben ervan geschrokken wat voor aanslag dat virus is op je lichaam. Dat is iets was we met z’n allen ook wel onderschatten. Zelfs als je jong en gezond bent, kun je erg ziek worden.”

Bakker kijkt er naar uit om weer aan het werk te gaan. Wanneer hij zich daar goed genoeg voor voelt, weet hij nog niet. Zijn ervaring als patiënt op de corona-afdeling is wel iets wat hij meeneemt. “Je maakt het nu zelf van dichtbij mee en dat is toch anders. Ik heb zeker meer respect gekregen voor mijn collega’s van de verpleging.” 

Terug naar boven