Aandoeningen

Gescheurde kruisband (kruisbandruptuur)

De voorste kruisband van de knie kan scheuren bij sporten of een ongeluk. Dit wordt vaak ervaren als een knappend gevoel dat optreedt bij het verdraaien van de knie of het 'door de knie gaan'. We spreken dan van een voorste kruisbandruptuur. 

Minder vaak komt het scheuren van de achterste kruisband voor. Beide aandoeningen zijn pijnlijk en veroorzaken een zwelling van de knie.

Symptomen

Wanneer u een gescheurde kruisband heeft krijgt u meestal een dikke pijnlijke knie, dit komt door de bloeding die na het scheuren in uw knie ontstaat. U heeft een instabiel gevoel (zakt door uw knie heen) en u kunt u minder goed lopen op het been. Soms kunt u uw knie niet goed strekken.

Onderzoeken

De arts zal u vragen hoe u het knieletsel heeft opgelopen en na hoeveel tijd uw knie dik is geworden. Ook controleert hij of u op uw been kunt staan en of uw knieschijf van zijn plaats is geweest. Hij vraagt tevens naar eventuele eerdere knieklachten. Belastende werkzaamheden, sportbelasting en sportambitie komen ook naar voren.

Vervolgens zal de arts uw knie onderzoeken en kijkt hij naar de beweeglijkheid van de knie. De arts controlleert de knie uitgebreid op stabiliteit door de verschillende banden te testen. Als de knie nog erg dik en pijnlijk is, zijn deze testen minder goed uit te voeren. Lijkt het onderbeen 'los' van het bovenbeen te kunnen bewegen, dan is er sprake van een kruisbandletsel. Om botbreuken of slijtage uit te sluiten, worden er röntgenfoto's gemaakt. Soms is een MRI of een artroscopie (kijkoperatie) nodig om de definitieve diagnose te kunnen stellen.

Behandelingen

Als u uw kruisband heeft gescheurd, wordt u vaak eerst naar de fysiotherapeut doorverwezen. De therapeut zal met verschillende oefeningen de spieren in uw bovenbenen trainen om de stabiliteit in uw knie te verbeteren. Geeft dit onvoldoende resultaat, dan kan de orthopeed een operatie uitvoeren om uw kruisband te herstellen: een kruisbandreconstructie.

Expertise en ervaring

De kruisbandspecialisten van het st Anotnius ziekenhuis hebben zeer ruime ervaring met bandreconstructies van de knie. Het st. Antonius ziekenhuis geldt als een nationaal expertisecentrum. Veel patiënten komen van binnen en buiten de regio om zich te laten behandelen voor dit letsel.

Kniegewricht

Het kniegewricht bestaat uit 3 botdelen, het scheenbeen, het dijbeen en de knieschijf. Om de knie ligt een gewrichtskapsel. Buiten dit gewrichtskapsel heeft de knie banden, die voor zijdelingse stabiliteit en rotatie-stabiliteit van de knie zorgen.

Voorste en achterste kruisband

Midden in de knie liggen de voorste en de achterste kruisband. Zij vormen een stevige en beweeglijke verbinding tussen het dijbeen en het scheenbeen en voorkomen dat het onderbeen naar voren of naar achteren verschuift. Daarnaast voorkomen de kruisbanden dat bepaalde draaibewegingen mogelijk zijn tussen het onder- en bovenbeen.

Een tekening van het kniegewricht

Figuur 1: het kniegewricht

Meer informatie

Keuzekaart

Op de website Thuisarts.nl vindt u de keuzekaart Behandeling bij voorste kruisbandletsel. Dit is een keuzehulp voor patiënten en artsen met daarop verschillende behandelopties.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code ORT 77-A

Terug naar boven