Aandoeningen

Meniscusscheur (meniscuslaesie)

De meniscus is een belangrijke schokbreker in de knie en is gemaakt van kraakbeen. Bij een meniscuslaesie zit er een scheurtje in de meniscus aan de binnen of buitenkant van de knie, meestal veroorzaakt door een draai of rotatiebeweging.

Wanneer uw huisarts vermoedt dat u een meniscuslaesie heeft, zal hij u eerst een aantal dagen rust en eventueel pijnstilllers voorschrijven. Uw meniscus kan namelijk ook vanzelf genezen.

Meer over een meniscusscheur

Afhankelijk van uw klachten, zal de huisarts u adviseren met krukken te lopen. Gaan uw klachten niet over of zit uw knie voortdurend op slot, dan verwijst uw huisarts u door naar de orthopeed.

Symptomen

Een scheur in de meniscus geeft verschillende klachten, zoals pijn aan de binnen- of buitenkant van de knie, afhankelijk van welke meniscus beschadigd is. De knie kan ook reageren met zwelling als de meniscus gescheurd is.

Ook kan de knie 'op slot' gaan. Dit gebeurt als er een stukje van de kapotte meniscus losraakt en vast komt te zitten in het kniegewricht. U kunt uw knie dan niet meer strekken. Door wat te bewegen en met het onderbeen (en dus ook de knie) rondjes te draaien, kan de knie uit de 'slotstand' gaan. Het stukje meniscus schiet dan terug op zijn plaats.

Onderzoeken

Om vast te stellen of u een meniscuslaesie heeft, doet de orthopeed eerst lichamelijk onderzoek. Hij onderzoekt waar de pijn zit, controleert of er vocht in de knie aanwezig is en test de gewrichtsbanden. Daarnaast laat hij een röntgenfoto maken. Een MRI scan kan als aanvullend onderzoek gebruikt worden om de meniscus in beeld te brengen.

Behandelingen

Vaak besluit de orthopeed eerst een periode af te wachten om te kijken of de klachten vanzelf minder worden. Als dit niet het geval is, kan een kijkoperatie (artroscopie) in de knie een volgende stap zijn. Tegenwoordig wordt er minder snel aan een gescheurde meniscus geopereerd.

De meniscus

De meniscus is een stukje kraakbeen dat zich tussen het gewrichtskraakbeen van het bovenbeen en het scheenbeen bevindt. Er zit zowel aan de binnen- als buitenkant van de knie zo'n stukje kraakbeen.

Ze zorgen ervoor dat het bot van het bovenbeen (deze is bol), goed aansluit op het bot van het onderbeen (deze is plat). Daarnaast dempen de menisci de schokken die de knie te verduren krijgt bij het bewegen.

Een schematische weergave van een meniscus scheur

Gerelateerde informatie

Code ORT 65-A

Terug naar boven