Meer over meniscuslaesie kijkoperatie (meniscectomie)
Als uw huisarts vermoedt dat u een meniscuslaesie heeft, zal deze u eerst een aantal dagen rust en eventueel pijnstillers voorschrijven. Uw meniscus kan namelijk ook vanzelf genezen. Afhankelijk van uw klachten, zal de huisarts u adviseren met krukken te lopen of met fysiotherapie te starten. Gaan uw klachten niet over of zit uw knie voortdurend op slot, dan verwijst uw huisarts u door naar de orthopeed.
Om vast te stellen of u een meniscuslaesie heeft, doet de orthopeed eerst lichamelijk onderzoek. De orthopeed onderzoekt waar de pijn zit, controleert of er vocht in de knie aanwezig is en test de gewrichtsbanden. Daarnaast laat de orthopedisch chirurg een röntgenfoto maken. Een MRI-scan kan als aanvullend onderzoek gebruikt worden om de meniscus in beeld te brengen. Vaak besluit de orthopeed eerst een periode af te wachten om te kijken of de klachten vanzelf minder worden. U krijgt over het algemeen ook een verwijzing voor fysiotherapie. Als de klachten hiermee niet verbeteren of er is sprake van aanhoudende slotklachten, kan een kijkoperatie (artroscopie) in de knie een volgende stap zijn.
Bij patiënten jonger dan 45 jaar is een gescheurde meniscus meestal het gevolg van een ongeval. Bij een kijkoperatie zal dan allereerst worden gekeken of de meniscus kan worden gehecht (meniscushechting). Is dat niet het geval, dan kan het gescheurde gedeelte van de meniscus worden weg gehaald. Bij patiënten ouder dan 45 jaar is de scheur in de meniscus over het algemeen niet hechtbaar en zal het gescheurde gedeelte ook worden verwijderd.
Kijkoperatie (artroscopie)
Als u bij een gescheurde meniscus ondanks eerdere behandeling met fysiotherapie pijnklachten houdt of aanhoudende slotklachten heeft, dan zal de orthopeed u een kijkoperatie adviseren. Deze vindt plaats in dagbehandeling, onder algehele narcose of onder verdoving via een ruggenprik. U wordt 's morgens opgenomen en kunt 's avonds weer naar huis.