Behandelingen & onderzoeken

Artrose van de schouder (niet-operatieve behandelingen)

Genezing van artrose van de schouder bestaat (nog) niet. Wel zijn er diverse niet-operatieve behandelingen die de klachten als gevolg van artrose verminderen.

Deze behandelingen zijn gericht op het verlichten van de pijn en het blijven gebruiken van uw schouder.

Meer over niet-operatieve behandelingen

We proberen de klachten van artrose zo goed en zo lang mogelijk te bestrijden via niet operatieve behandelmethoden. Dat heeft verschillende redenen:

  • Aan de operatieve ingreep zijn risico’s verbonden.
  • Een kunstgewricht heeft een beperkte levensduur.

Schouderprothese

Als de niet-operatieve behandelmethoden niet voldoende resultaat opleveren voor u, kunt u uw schoudergewricht laten vervangen worden door een prothese.

Behandeling

Beweging

Als de aangedane gewrichten niet bewogen worden, worden ze alleen maar stijver en pijnlijker. Bovendien kan atrofie van de betrokken spieren ontstaan. Daarom is het belangrijk om in beweging te blijven. De beweging moet de gewrichten niet te veel belasten. Bij ernstige stijfheid, bewegingsbeperking of spieratrofie kan fysiotherapie zinvol zijn, waarbij de nadruk zal liggen op bewegingstherapie.

Pijnbestrijding

Meestal begint de pijnbestrijding met paracetamol, tot een maximumdosering van 4000 mg per dag voor volwassenen (4 x 1000 mg, verdeeld over de dag). Lees bij gebruik altijd eerst de bijsluiter. Als paracetamol niet voldoende helpt, kan een NSAID worden gegeven, zoals Brufen® of Diclofenac. NSAID’s hebben naast de pijnstillende ook een ontstekingsremmende werking. Dat geeft verlichting als er sprake is van irritatie van het gewricht.

Een injectie in de schouder kan de pijn snel verminderen. Daardoor kunt u uw arm vaak beter bewegen en dat is goed voor het herstel. De prik kan enkele maanden werken. De geïnjecteerde vloeistof bevat een middel (corticosteroïd) dat de ontsteking remt en daardoor de pijn vermindert. Vaak zit er ook een snelwerkend verdovingsmiddel in.

Gerelateerde informatie

Behandelingen & onderzoeken

Specialismen

Code ORT 76-B1

Terug naar boven