Bijschildklierscan
Contact
Een bijschildklierscan brengt de werking en de ligging van de bijschildklieren in beeld. De scan wordt meestal aangevraagd als uit bloedonderzoek blijkt dat een van de bijschildklieren te hard werkt (hyperparathyreoïdie).
Op deze pagina snel naar
Voorbereiding
Medicijnen
Medicijnen die de werking van de bijschildklieren kunnen beinvloeden moeten gestopt worden. In onderstaande tabel staat welke medicijnen er wanneer gestopt moeten worden.
Medicijn: | Stoppen vanaf: |
Thuiszorgmedicijnen
Ook met alle jodiumhoudende medicijnen moeten gestopt worden. Sommige (thuiszorg)medicijnen, zoals hoestdrank en multivitaminen, bevatten jodium en kunnen daardoor de foto’s beïnvloeden. Als op het etiket staat dat een thuiszorgmedicijn jodium bevat, moet u twee weken voor het onderzoek hiermee stoppen.
Nuchter
Voorafgaand het onderzoek mag u enkel een licht ontbijt innemen. Zoals een beschuit, cracker, yoghurt of thee. Hierna mag u niets meer eten of drinken. U meldt zich op de afgesproken tijd in het ziekenhuis. Daar moet u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een capsule innemen. Als u de capsule heeft ingenomen mag u tot 1,5 uur daarna niets meer eten of drinken. Na deze 1,5 uur mag u weer eten en drinken zoals u gewend bent.
Zwangerschap en borstvoeding
Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 5 dagen mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 5 dagen weer gebruiken.
Mijn Antonius-account aanmaken
Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet.
Onderzoek
De bijschildklierscan wordt gedaan om te kijken waar een niet-goed functionerende bijschildklier precies ligt. Het onderzoek verloopt als volgt:
Eerste afgesproken tijd
- Op de eerste afgesproken tijd gaat u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde en meldt u zich bij de balie. Als u een schriftelijke afspraakbevestiging heeft, neem deze dan mee. Als u deze niet heeft, krijgt u bij de balie een sticker met uw gegevens. De laborant heeft deze nodig, dus houd deze bij de hand. U kunt nu plaats nemen in de wachtkamer.
- Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op. Hij/zij geeft u de capsule met radioactief jodium. Deze neemt u in met wat water.
- Nadat u de capsule hebt ingenomen blijft u nog anderhalf uur nuchter. U mag dus pas na anderhalf uur weer eten en drinken.
- U kunt nu de afdeling verlaten, de capsule heeft ongeveer 5 tot 6 uur nodig om door het lichaam opgenomen te worden.
Tweede afgesproken tijd
- Op de tweede afgesproken tijd neemt u weer plaats in de wachtkamer. U hoeft zich nu niet te melden. Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op. U krijgt nu een injectie met een radioactieve stof. Deze stof heeft geen bijwerkingen. Behalve de prik (te vergelijken met bloedprikken) merkt u hier niets van.
- Deze stof moet een kwartier inwerken. In deze tijd blijft u in de wachtkamer zitten.
De scan
- Na een kwartier wordt u opnieuw door de laborant opgehaald. U komt nu in een onderzoekskamer. In deze kamer ligt u met het hoofd in een soort bakje op de onderzoekstafel. Vervolgens draaien twee camera’s om uw hals heen. Hiermee wordt een driedimensionaal beeld van uw bijschildklieren gemaakt.
- Hetzelfde apparaat maakt ten slotte nog een korte CT-scan van de hals. Hiermee wordt de precieze ligging van de bijschildklieren nog duidelijker gemaakt.
- Voor de CT-scan schuift de tafel waarop u ligt een paar keer heen en weer. Daarbij is het belangrijk dat u in dezelfde houding blijft liggen .
- De fotoserie duurt in totaal een halfuur.
Nazorg
Bijwerkingen
Het bijschildklieronderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen of met het openbaar vervoer. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent. De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij de specialist.
Contact met anderen
De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.
Wat is een bijschildklier?
Een bijschildklier is ongeveer 5 mm groot. De meeste mensen hebben er vier. Gewoonlijk liggen ze in de hals, tegen de schildklier aan. Het komt soms ook voor dat ze wat lager in de borst of wat hoger in de hals liggen. Deze variaties hebben geen invloed op de functie van de bijschildklieren.
Lees meer
De bijschildklieren regelen de hoeveelheid kalk en fosfaat in het lichaam. Als ze dit niet goed doen, kan dat gevolgen hebben voor de bloeddruk, de botten en de nieren. Meestal wordt dit als eerste gezien door afwijkingen in de bloedwaarde. De meest voorkomende oorzaak van een niet-goed werkende bijschildklier is een goedaardige tumor (adenoom) op een van de klieren. Dit kan behandeld worden door een operatie of medicijnen. Het kan ook zijn dat besloten wordt nog even af te wachten en alleen regelmatig bloed te prikken.
Waarom duurt het onderzoek zo lang?
De langste wachttijd is de tijd tussen het innemen van de capsule en de injectie. De wachttijd is zo lang, omdat het lichaam die tijd nodig heeft om de capsule goed op te nemen. U hoeft tijdens deze wachttijd niet in het ziekenhuis te blijven.
Lees meer
Een andere reden is dat we op de Nucleaire Geneeskunde radioactieve stoffen gebruiken om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling die we gebruiken, is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen, is het nodig om lange tijd opnames te maken. Denk aan een normale foto: wanneer je in het donker een foto maakt, heb je een lange sluitertijd nodig.