Behandelingen & onderzoeken

Bijschildklierscan

Een bijschildklierscan brengt de werking en ligging van de bijschildklieren in beeld. De scan wordt meestal aangevraagd als uit bloedonderzoek blijkt dat een van de bijschildklieren te hard werkt (hyperparathyreoïdie).

Bijschildklieren zijn klein en vaak moeilijk te zien. Daarom is dit een uitgebreid onderzoek, waarbij verschillende manieren gebruikt worden om de bijschildklier af te beelden.

Voorbereiding

Medicijnen

Medicijnen die de werking van de bijschildklieren kunnen beinvloeden moeten gestopt worden. In onderstaande tabel staat welke medicijnen er wanneer gestopt moeten worden.

Medicijn:Stoppen vanaf:
  
  
  
  
  

Thuiszorgmedicijnen

Ook met alle jodiumhoudende medicijnen moeten gestopt worden. Sommige (thuiszorg)medicijnen, zoals hoestdrank en multivitaminen, bevatten jodium en kunnen daardoor de foto’s beïnvloeden. Als op het etiket staat dat een thuiszorgmedicijn jodium bevat, moet u vier weken voor het onderzoek hiermee stoppen.

Nuchter

Voorafgaand het onderzoek mag u enkel een licht ontbijt innemen. Zoals een beschuit, cracker, yoghurt of thee. Hierna mag u niets meer eten of drinken. U meldt zich op de afgesproken tijd in het ziekenhuis. Daar moet u op de afdeling Nucleaire Geneeskunde een capsule innemen. Als u de capsule heeft ingenomen mag u tot 1,5 uur daarna niets meer eten of drinken. Na deze 1,5 uur mag u weer eten en drinken zoals u gewend bent. 

Zwangerschap en borstvoeding

Bent u zwanger? Neem dan ruim voordat het onderzoek plaatsvindt contact met ons op. Als u borstvoeding geeft, dan moet u hier na het onderzoek 5 dagen mee stoppen. U kunt wel kolven; de afgekolfde melk kunt u na 5 dagen weer gebruiken.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Onderzoek

De bijschildklierscan wordt gedaan om te kijken waar een niet-goed functionerende bijschildklier precies ligt. Het onderzoek verloopt als volgt:

Eerste afgesproken tijd

 • Op de eerste afgesproken tijd gaat u naar de afdeling Nucleaire Geneeskunde. U meldt zich bij de balie. Heeft u schriftelijke afspraakbevestiging? Neem deze dan mee. Heeft u deze niet, dan krijgt u bij de balie een sticker met uw gegevens. De laborant heeft deze nodig, dus houd deze bij de hand. U kunt nu plaats nemen in de wachtkamer.
 • Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op. Hij/zij geeft u de capsule met radioactief jodium. Deze neemt u in met wat water.
 • Nadat u de capsule hebt ingenomen blijft u nog anderhalf uur nuchter. U mag dus pas na anderhalf uur weer eten en drinken. 
 • U kunt nu de afdeling verlaten, de capsule heeft ongeveer 5 tot 6 uur nodig om door het lichaam opgenomen te worden. 

Tweede afgesproken tijd

 • Op de tweede afgesproken tijd neemt u weer plaats in de wachtkamer. U hoeft zich nu niet te melden. Als u aan de beurt bent, haalt de laborant u op. U krijgt nu een injectie met een radioactieve stof. Deze stof heeft geen bijwerkingen. Behalve de injectie (te vergelijken met bloedprikken) merkt u hier niets van.
 • Deze stof moet een kwartier inwerken. In deze tijd blijft u in de wachtkamer zitten.

De eerste scan

 • Een kwartier na de injectie haalt de laborant u op. U komt nu in een onderzoekskamer. Hier ligt u met uw hoofd in een soort bakje op de onderzoekstafel.
 • De laborant plaatst de camera vlak boven de hals. De camera ziet eruit als een grote kegel.
 • De laborant maakt 3 foto's met de camera, vanaf de voorkant en van schuin opzij. Elke foto duurt 5 minuten. De fotoserie duurt in totaal ongeveer 20 minuten.
 • Direct na deze foto's kan de volgende serie gemaakt worden. Dit is met een andere camera. Het kan zijn dat u even moet wachten tot die camera vrij is. In die tijd neemt u weer plaats in de wachtkamer. 

De tweede scan

 • Twee camera's komen boven uw hals te staan. Deze camera's zien eruit als grote, grijze platen. Als eerste maakt de laborant een foto van 5 minuten.
 • Daarna draaien de twee camera’s om uw hals heen. Hiermee wordt een driedimensionaal beeld van uw bijschildklieren gemaakt.
 • Hetzelfde apparaat maakt ten slotte nog een korte CT-scan van de hals. Hiermee wordt de precieze ligging van de bijschildklieren nog duidelijker gemaakt.
 • Voor de CT-scan schuift de tafel waarop u ligt een paar keer heen en weer. Daarbij is het belangrijk dat u in dezelfde houding blijft liggen.
 • De fotoserie duurt in totaal een halfuur.

Nazorg

Bijwerkingen

Het bijschildklieronderzoek kent geen bijwerkingen. U kunt na afloop dus gewoon naar huis rijden, fietsen, lopen of met het openbaar vervoer. Ook eten en drinken kunt u doen zoals u gewend bent. De uitslag is binnen 7 werkdagen bekend bij de specialist.

Contact met anderen

De hoeveelheid gebruikte straling is klein en verdwijnt snel. Na het onderzoek kunt u normaal omgaan met volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar zijn extra gevoelig voor straling. In de 24 uur nadat de radioactieve stof toegediend is, is het daarom beter niet te lang heel dicht bij een jong kind te zijn. Dat betekent bijvoorbeeld dat u hem/haar niet langer dan een half uur op schoot houdt. Verder kunt u kinderen gewoon verzorgen. Het is ook aan te raden de eerste 24 uur wat afstand te houden van zwangere vrouwen.

Wat is een bijschildklier?

Een bijschildklier is ongeveer 5 mm groot. De meeste mensen hebben er vier. Gewoonlijk liggen ze in de hals, tegen de schildklier aan. Het komt soms ook voor dat ze wat lager in de borst of wat hoger in de hals liggen. Deze variaties hebben geen invloed op de functie van de bijschildklieren.

De bijschildklieren regelen de hoeveelheid kalk en fosfaat in het lichaam. Als ze dit niet goed doen, kan dat gevolgen hebben voor de bloeddruk, de botten en de nieren. Meestal wordt dit als eerste gezien door afwijkingen in de bloedwaarde. De meest voorkomende oorzaak van een niet-goed werkende bijschildklier is een goedaardige tumor (adenoom) op een van de klieren. Dit kan behandeld worden door een operatie of medicijnen. Het kan ook zijn dat besloten wordt nog even af te wachten en alleen regelmatig bloed te prikken.

Waarom duurt het onderzoek zo lang?

De langste wachttijd is de tijd tussen het innemen van de capsule en de injectie. De wachttijd is zo lang, omdat het lichaam die tijd nodig heeft om de capsule goed op te nemen. U hoeft tijdens deze wachttijd niet in het ziekenhuis te blijven.

Een andere reden is dat we op de Nucleaire Geneeskunde radioactieve stoffen gebruiken om organen zichtbaar te maken. De hoeveelheid straling die we gebruiken, is erg klein. Om toch een goed beeld te krijgen, is het nodig om lange tijd opnames te maken. Denk aan een normale foto: wanneer je in het donker een foto maakt, heb je een lange sluitertijd nodig.

Gerelateerde informatie

Code NG 18-O

Terug naar boven