Behandelingen & onderzoeken

Bloedgasonderzoek

Een bloedgasonderzoek meet de hoeveelheid zuurstof, koolzuur en zuurgraad van het bloed.

De waarden laten zien hoe goed de longen zuurstof aan het bloed toevoegen en kooldioxide uit het bloed verwijderen. De meting vindt altijd plaats met bloed uit de slagader. De slagaders vervoeren namelijk zuurstofrijk bloed vanuit de longen naar de rest van het lichaam terwijl de ‘gewone’ aders enkel zuurstofarm bloed transporteren.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding noodzakelijk. U kunt voor het onderzoek gewoon eten en drinken en eventuele medicijnen innemen.

Mijn Antonius-account aanmaken

Mijn Antonius is het beveiligde online patiëntenportaal van het St. Antonius Ziekenhuis. Heeft u nog geen account? Dan is het handig als u er een aanmaakt. Op onze webpagina Mijn Antonius leest en ziet u hoe u dit eenvoudig doet. 

Afzeggen

Bent u verhinderd voor het onderzoek? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten. Neem hiervoor telefonisch contact op met de afdeling of polikliniek waar het onderzoek plaatsvindt. 

Onderzoek

Melden

U kunt zich melden bij de afdeling Longfunctie-onderzoek.

Onderzoek

De arts of analist neemt met een naald wat bloed uit de slagader van de pols of elleboog. Dit heet een arteriepunctie. De prik wordt door sommige patiënten als vervelend tot pijnlijk ervaren. De handeling is te vergelijken met een gewone bloedafname. Het enige verschil is dat de arts na de bloedafname een drukverband aanlegt om een grote bloeduitstorting te voorkomen. Het drukverband moet 2 uur blijven zitten, afhankelijk van welke medicijnen u gebruikt.

In sommige gevallen vraagt de arts u om een halfuur zuurstof in te ademen via een zuurstofbril. Daarna doet de arts of analist opnieuw een arteriepunctie.

Duur onderzoek

De duur van het onderzoek is ongeveer 10 minuten. Tenzij u extra zuurstof moet inademen. Dan duurt het onderzoek wat langer.

Uitslag onderzoek

De arts bespreekt de uitslag van onderzoek direct met u. Daarna kunt u naar huis. U kunt met eigen of openbaar vervoer reizen.

Nazorg

Verwijderen drukverband

U mag het drukverbandje na 2 uur thuis zelf verwijderen.

Expertise en ervaring

Het St. Antonius Longcentrum heeft veel ervaring met onderzoek en behandeling van longziekten. Patiënten met klachten en aandoeningen aan het ademhalingssysteem (luchtwegen en longen) kunnen bij ons terecht. Gespecialiseerde longartsen en longverpleegkundigen behandelen uiteenlopende aandoeningen zoals longfibrose, longontsteking, sarcoïdose, astma, apneu, longkanker, COPD, etc. Jaarlijks vinden er circa 400 longoperaties en 2000 slaapstudies plaats.

Binnen het Longcentrum zijn er expertisecentra voor diverse zeldzame aandoeningen, zoals het ILD Expertisecentrum en het ROW Expertisecentrum.

Veilige zorg in het ziekenhuis

In het St. Antonius Ziekenhuis staat veiligheid voorop. Onze medewerkers doen er alles aan om uw bezoek aan het ziekenhuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Help ons a.u.b. om goed voor u te zorgen door ons te vertellen:  

  • Welke medicijnen u gebruikt.
  • Of u allergieën heeft.
  • Of u (mogelijk) zwanger bent.
  • Als u iets niet begrijpt.
  • Wat u belangrijk vindt.
  • Als u iets ziet wat niet schoon is.

Bereid uw gesprek met uw zorgverlener goed voor. Voor tips: Begin een goed gesprek

Op de website van de Nederlandse Patiëntenfederatie leest u meer over hoe u zelf kunt bijdragen aan veilige zorg.

Gerelateerde informatie

Specialismen

Code LON 779-O

Terug naar boven